- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин упозорио Запад на последице испоручивања оружја Кијеву

© Sputnik / Михаил Метцель / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2022
Пратите нас
Испоруке америчких вишецевних бацача ракета Украјини повезане су са попуњавањем губитака украјинске војне технике и заправо ништа не мењају, а захтеви Кијева за испоруке артиљерије највероватније су повезане са жељом да обнови оно што је уништено током ратних дејстава, изјавио је председник Русије Владимир Путин у интервјуу за „Русију 1“.
Путин је напоменуо да је у време почетка специјалне операције украјинска војска имала приближно 515 ракетних система, од којих је 380 уништено, али су неки обновљени или узети из залиха, а сада Кијев има око 360 јединица такве технике.
На захтев да процени одлуку о таквим испорукама, Путин је одговорио да ту „нема ничег новог“.
„То су вишецевни бацачи ракета, јер је украјинска војска наоружана сличним системима совјетске и руске производње ‘Град’, ‘Смерч’ и ‘Ураган’“.
Путин је скренуо пажњу да домет „не зависи од самог система, већ од ракета које се користе“.
„Оно што данас чујемо и што схватамо, то су ракете које лете 45-70 километара, у зависности од врсте ракета. Исто је и са системима ‘Град’, ‘Ураган’ и ‘Торнадо’ које сам поменуо. Тамо је такође домет од 40-70 километара, ту нема ничег новог“, објаснио је он.
Стога, према речима председника, такве испоруке из САД и неких других земаља могу једноставно бити повезане са попуњавањем губитака Кијева у војној техници.

Испоруке америчких ракета великог домета

Према његовим речима, у случају испорука ракета великог домета Кијеву, Русија ће извући закључке и вршити нападе на оне објекте које за сада још не дира.
„Али ако се буду испоручивале, ми ћемо из тога извући одговарајуће закључке и употребити наше оружје, којег имамо довољно, како бисмо гађали оне објекте које за сада не гађамо“, рекао је Путин.
Коментаришући ситуацију са испорукама америчких вишецевних бацача ракета Кијеву, Путин је истакао да читава „фама“ око додатних испорука наоружања Кијеву има само један циљ – да се оружани сукоб у Украјини што више отегне.
Према његовим речима, руски ПВО системи током специјалне операције на територији Украјине уништавају десетине беспилотних летелица украјинских снага.
„Као што знате, постоји неколико врста. Први су ударни беспилотни системи. Они се користе од самог почетка. Али ефикасно се користе само тамо где нема војног ПВО система. Ми имамо системе ‘Бук’, ‘Тор’, ‘Панцир’ који раде изузетно ефикасно. И… наши ПВО системи (дронове) крцкају као орахе. Уништено их је десетине“, рекао је Путин.
Други тип, наставио је Путин, су извиђачки дронови.
„Тамо их сада много лети и од самог почетка су летели, од самог почетка су испоручивани – сви они су стране производње. Постоји и трећи тип – то су беспилотне извиђачке летелице – да их тако назовемо – стратешке природе: оне лете на висини од 8, 11, 10 километара. Они су коришћени увек, пре почетка операције летели су изнад Црног мора, изнад територије Украјине. Додуше, нису летели код нас. Али сада се користе и раније су коришћени. Није ми баш јасно зашто их пребацивати у Украјину. Па... само зато да нам не дају могућност да их негде приэмяимо и да погледамо како су направљени, једноставно не видим другог смисла“, објаснио је Путин.
Стога присуство страних дронова у Украјини „ништа не мења“, констатовао је руски лидер.

Специјална војна операција у Украјини

Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи које већ осам година малтретира и над којима врши геноцид кијевски режим“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2022
РУСИЈА
Москва: Ако Кијев употреби вишецевне бацаче ракета против Русије ударићемо на центре доношења одлука
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала