- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Стање с криптовалутама на климавим ногама: ЕУ припрема посебну регулативу

© Sputnik / Evgeniy Biyatov / Уђи у базу фотографијаСувенирни са логотипима криптовалутa биткоин, лајткоин и итеријум
Сувенирни са логотипима криптовалутa биткоин, лајткоин и итеријум - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2022
Пратите нас
Европска унија припрема посебну регулативу за тржиште криптоимовине, пише „Вечерњи лист“, наводећи да је стање с криптовалутама сада на климавим ногама.
Свако ко се дуго бави биткоином и криптотржиштем навикао је на периодичне осцилације цена, а криптовалуте су тренутно међу највећим губитницима на улагачком тржишту.
Биткоином се у петак трговало по цени од 29.500 долара, док му је у новембру цена била 64 хиљаде долара. У понедељак се лагано попео изнад 30.000 долара, али му цена и даље варира.

Индекс „страха и похлепе“

Да би предвидели какво је расположење улагача на том тржишту финансијски стручњаци редовно израчунавају и прате такозвани индекс „страха и похлепе“ који се, кад су криптовалуте у питању, задњих дана кретао од 8 до 13 у односу на максималних и оптимистичних 100.
Само једном у историји забележена је нижа вредност тог индекса, и то у августу 2019. с вредношћу од пет, када се биткоин борио с ценом од 10.000 долара, коју је изгубио неколико недеља касније. Биткоин је већ поставио негативни рекорд, јер му је први пут у десетогодишњој историји те криптовалуте цена пала осам недеља заредом.
На криптотржишту се прво урушио „тера луна УСТ“ који је имао око 18 милијарди долара тржишне капитализације, па су улагачи у тај пројекат изгубили готово цео износ улагања.
Након тога, над криптовалутама као Дамоклов мач сада виси криптодолар „тетер“, чија је вредност имовине 72 милијарде долара, пренео је портал „Биз лајф“.
Како губици расту, тако јачају покушаји држава да регулишу то тржиште, па су се ових дана и најјаче индустријске државе из Г7 изјасниле за брзу и свеобухватну регулацију криптовалута.
Дигиталне валуте - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2022
ЕКОНОМИЈА
Конкуренција банкама и кредитима: Стиже први српски дигитални токен
Кристин Лагард - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Шеф Европске централне банке: Криптовалуте не вреде ништа
Биткојн - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Једна од најмоћнијих особа у свету криптовалута не верује у будућност биткоина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала