- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Васпитна мера Вашингтона према Бeoграду“: Захарова прокоментарисала забрану прелета авиона Лаврова

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
Пратите нас
Ситуација са осујећивањем посете руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова Србији је васпитна мера Сједињених Америчких Држава према Београду, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„То је био васпитна мера Вашингтона конкретно у односу на Београд“, рекла је Захарова за Спутњик.
Вашингтон се у почетку „држао у сенци“, али је онда из њега „избило“, констатовала је она, коментаришући изјаву портпарола америчког Стејт департмента Неда Прајса, који је позвао Србију да се фокусира на постизање „декларисаног циља“ придруживања Европској унији, укључујући „синхронизацију своје спољне и одбрамбене политике са остатком Европе“.
Прајс је такође додао да САД сматрају одбијање Бугарске, Северне Македоније и Црне Горе да обезбеде ваздушни коридор Лавровљевом авиону њиховом сувереном одлуком и демонстрацијом колективне одлучности Европе да Русију сматра одговорном за војна дејства.
Европа је, према њеним речима, забранивши прелет покушала да покаже јединство „пећинском методом“.
„Ситуација у вези са ускраћивањем прелета не тиче се нас, већ њих. Они (Европљани) само покушавају да покажу јединство у редовима неком чудном, заиста пећинском методом“, истакла је дипломата.
Захарова је претпоставила да се на тај начин „низ младонатоваца хушка против Србије“.
Према њеним речима, демонстрација солидарности таквим „грубим методама“ није ништа друго до вера у своје „историјско лидерство“ засновано на колонијалним предностима у виду испумпавања ресурса.
Истовремено, Захарова је нагласила да за то нема места у савременом свету.
Како је навела, немогуће је блокирати међународне контакте Русије и подсетила на посете делегације на челу са Сергејем Лавровом земљама Блиског истока и Азије и „даноноћне контакте“ Русије са „најближим суседима“.
Бугарска, Северна Македонија и Црна Гора затвориле су 5. јуна свој ваздушни простор за авион руског министра, који је требало да дође у Београд, због чега је отказана посета планирана за 6-7. јун.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
РУСИЈА
Захарова: ЕУ се претворила у економско одељење НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала