- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Министри бугарске владајуће партије подносе оставке

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарски парламент
Бугарски парламент - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Пратите нас
Министри из бугарске партије „Постоји такав народ“, која је део владајуће коалиције, почели су да подносе оставке. Министар регионалног развоја Бугарске Гроздан Караџов обавестио је парламент о својој одлуци, а сутра планира да поднесе оставку и министар спорта Радостин Васиљев.
Према речима Васиљева, сва четворица министара из партије „Постоји такав народ“ планирају да дају оставку.
Како је данас изјавила министарка иностраних послова Теодора Генчовска, бугарски премијер Кирил Петков води своју спољну политику по питању Северне Македоније. Према њеним речима, представници разних европски институција су информисали бугарско Министарство спољних послова о томе да им премијер даје неке сигнале који нису у складу са политиком Министарства.
Петков је оптужбе партије „Постоји такав народ“ назвао неоснованим. На прес конференцији са европским комесаром за проширење Оливером Вахрељијем је навео да Бугарска наставља да брани права бугарских грађана и да има три услова за Северну Македонију.

„Прво, придржавајте се позиције коју је усвојио бугарски парламент 2019. године. Друго, укључити Бугаре који живе у Северној Македонији у Устав Северне Македоније како би њихова права била заштићена. Треће, реализујте Споразум о добросуседству. О томе смо раније разговарали и сада причамо о томе и покушавамо да схватимо да ли ЕУ може бити гарант за испуњавање ова три услова“, изјавио је он.

Према речима посланице партије „Постоји такав народ“ Иве Митеве, земљи сада нису потребни превремени избори и парламент би требало да покуша да формира нову Владу.
„Ако бисмо желели да овај премијер остане, ми онда не бисмо своје министре повукли из Владе. Проблем је у самој Влади, на челу са премијером и потпредседником Владе, најближим сарадником Петкова - Асеном Васиљевом. Доста нам је више те ситуације да се на коалиционим одборима ништа не дешава“, рекла је Митева.
О оставкама министара јуче је упозорио лидер партије Слава Трифонов. Он је још једном оштро осудио Владу Кирила Петкова и оптужио је за покушаје да изда националне интересе Бугарске по питању уласка Северне Македоније у ЕУ.
Повод за оставке је био јучерашњи састанак на тему ажурирања буџета који је био укључен у агенду упркос неслагања министара. На расправи о буџету, премијер и министар Караџов почели су да размењују узајамне оптужбе за покушаје сплеткарења. Према његовим речима, Влада је још једном без консултација промовисала пројекат ажурирања буџета. Петков је оптужио партију „Постоји такав народ“ да се не понаша како треба и оптужио ју је због намере да се средства доделе грађевинским компанијама уместо пензионерима.
Највеће неслагање између партије „Постоји такав народ“ и Петкова је чланство Северне Македоније у ЕУ. Претходна Влада Бојка Борисова је инсистирала на испуњавању услова билатералног споразума из 2017. године, по којима би Софија и Скопље требало да разреше историјске несугласице.
Осим тога, Бугарска захтева од Скопља да не инсистира на идеји постојања македонске мањине у Бугарској и да пристане на формулацију „званични језик Републике Северне Македоније“ уместо „македонски језик“. Влада Кирила Петкова, која је формирана крајем 2021. године, више пута је изјављивала да ће наставити ранију политику према Скопљу. Међутим, све време и политичари и новинари сумњају да је премијер намеравао да направи уступке и Скопљу да зелено светло.
Аеродром у Софији, Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
СВЕТ
Крај владајуће коалиције у Бугарској? Влада оптужена за расипништво и тајне уступке Скопљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала