- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Нека се смире „усијане главе“ - присуство Русије у Никарагви - рутинско

© Sputnik / Лола ЂорђевићПрипадници оружаних снага Руске Федерације
Припадници оружаних снага Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Пратите нас
Указом председника Никарагве Данијела Ортеге предвиђено је привремено присуство страних војника у тој земљи у другој половини 2022. године, укључујући и Русију. У Москви истичу да је то рутинска одлука тамошњих власти.

„Желела бих да одмах умирим 'усијане главе': ради се о рутинској (два пута годишње) процедури доношења закона у Никарагви о привременом допуштању присуства страних војника на њеној територији, у циљу развоја сарaдње у различитим областима, укључујући реаговање у хуманитарним и ванредним ситуацијама, супротстављање организованом криминалу и трговини наркотицима“, објаснила је Марија Захарова, портпарол Министарства спољних послова Русије, одговарајући на питање хоће ли Москва искористити ту прилику и разместити у најскорије време тамо своје војне трупе.

Она је додала да овај закон дозвољава присуство представника оружаних снага бројних држава у тој земљи, укључујући Венецуелу, Гватемалу, Хондурас, Дoминиканску Републику, Кину, Мексико, Русију, Салвадор и САД.
Према њеним речима, постојање таквог акта у законодавној пракси није изузетак.
Како је нагласила Захарова, Русија и Никарагва традиционално развијају равноправну сарадњу пуну обостраног поштовања у многим областима као што су одбранa, борбa са новим изазовима и претњама, а које су од узајамног интереса.
„Ми овде делујемо отворено и транспарентно, на основу важећих билатералних докумената, конкретно, међувладиних споразума о војно-техничкој сарадњи из 2001. године, о сарадњи у борби против незаконитог промета и употребе наркотика и психоактивних супстанци из 2004. године, као и споразума у области повећања квалификације кадрова у овој области из 2013. године“, подсетила је Захарова.
Она је закључила да је Латинска Америка континент мира и стабилности и да није у руским интересима да ту стабилност и равнотежу снага нарушавају.
Како је објављено, председник Никарагве Данијел Ортега дозволио је распоређивање руских трупа, бродова и војне авијације у републици у хуманитарне сврхе, почев од друге половине 2022. године.

Оружане снаге Русије, према информацијама, док се налазе на територији Никарагве, имају право „да учествују у вежбама и у операцијама пружања хуманитарне помоћи и мисијама трагања и спасавања у ванредним ситуацијама или природним катастрофама“.
Сарадња две земље датира из 1980. године када је потписан међувладин споразум о војно-техничкој помоћи Никарагви. У складу са тим документом Русија је, тада СССР, помогла сандинистичкој влади да формира регуларну војску. Влада те државе сваке године доноси закон који се односи на страно војно присуство на територији Никарагве.
Протести у Никарагви су почели 16. априла и трају све до данас. - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
РУСИЈА
Русија: Не политизујемо сарадњу са земљама Централне Америке, војно присуство у Никарагви легитимно
Широки осмех на лицу Јурија Гагарина док држи букет цвећа - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
РУСИЈА
„Херој човечанства који нас је подстакао да сањамо“: У Никарагви откривен споменик Гагарину /фото/
Самит Америка - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
СВЕТ
Велики пораз САД у свом дворишту: Јак одговор Латинске Америке на покушај Бајденовог спектакла
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала