- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Због ситуације у Украјини, Француска и Пољска трпе дефицит дрвне грађе

© Flickr / ElyseПосечена стабла
Посечена стабла - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Пратите нас
Француски лист „Фигаро“ објавио је да због ситуације у Украјини, произвођачима у Француској недостају компоненте за кревете. Истовремено, према информацијама Државног института шумарства, у Пољској је због несташице дрвне грађе и дрва за огрев, грађанима дозвољено да сакупљају суво грање, али тек након обуке и уз одговарајућу накнаду.
Према писању француског издања, процентуално гледано, Русија и Украјина нису имале тако велики удео у европском увозу дрвне грађе, али су, истовремено, испоручивале прилично специфичне компоненте и робу попут летвица за кревете и палета. Зато тренутна ситуација, у којој су економија и логистика Украјине поремећене, а против Русије уведене санкције, утиче и на производњу намештаја.
Француским произвођачима намештаја, конкретно, недостаје дрво за летвице за кревете. Како појашњавају, углавном су користили летвице украјинске производње. Иако против Украјине није уведен никакав ембарго, украјинска економија је потпуно дезорганизована и логистика је поремећена, што је узроковало дефицит тих компоненти у производњи кревета.
Поред тога, због антируских санкција дошло је до дефицита дрвне грађе.
Наводи се да је Москва прошле године извезла у Европу 5 милиона кубних метара резане грађе, од чега 300 хиљада у Француску. Потешкоће могу да настану, на пример, код четинарских врста дрвећа (Русија испоручује на француско тржиште 20-25 одсто).
Истовремено, лист наводи да је од јануара до априла иверица поскупела за преко 20 одсто. У поређењу са ценама 2019. године, тренутне су веће за 200-250 одсто.

Пољаци могу да сакупљају грање, али уз обуку и накнаду

Због тога што је Пољска увела ембарго на увоз угља из Русије у земљи је дошло до дефицита тог енергента и огревног дрвета.
Представник регионалне дирекције Државног шумарства у Катовицама Марек Мруз изјавио је да због дефицита угља и огревног дрвета у земљи, становницима Пољске дозвољено да у шуми сакупљају суво грање, али тек након обуке и за одговарајућу накнаду.

„Сакупљање сувог грања подразумева гране чија дебљина не сме да прелази седам центиметара“, објаснио је он.

Заинтересовани за сакупљање сувог грања, истакао је он, треба да се пријаве шумарству, прођу обуку и добију дозволу за сакупљање у одређеном месту, где је сеча дрва већ завршена.
Поред тога, сакупљено грање треба пријавити шумару, који ће за то платити од 7 до 30 злота (1,6 - 7 долара) за 0,25 кубних метара. Сакупљање грања без одговарајуће дозволе власти може бити сматрано крађом и кажњиво је, а такође се може одговарати пред судом.
Федерални дворац (Парламент) у Берну - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РУСИЈА
Швајцарска забрањује увоз руског угља, Финска одбила да плати гас у рубљама
Наслагана дрва за огрев - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2022
ЕКОНОМИЈА
Јагма за дрвима: Цена скочила, већ почеле несташице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала