- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Пресуда страним плаћеницима донета у складу са законима ДНР

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сегеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сегеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
Пратите нас
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров апеловао је да се не спекулише на тему пресуде страним плаћеницима у Доњецкој Народној Републици и подсетио да су они осуђени у складу са законима те републике, јер су њихови злочини тамо и извршени.

„У овом моменту сви процеси које сте поменули одвијају се на основу закона ДНР, јер су злочини о којима је реч, извршени на територији ДНР. Све остало је већ предмет спекулација и не бих залазио у рад судских и државних органа Доњецке Народне Републике“, образложио је Лавров свој став на питање новинара о ситуацији са плаћеницима.

Деветог јуна су Британци Шон Пинер, Ејден Аслин и Мароканац Саадун Брахим признали оптужницу која их терети за дејства чији је циљ био насилно преузимање власти. Према одговарајућем члану Кривичног законика ДНР, за ово дело предвиђена је смртна казна. Аслин је такође признао да је крив по члану Обучавање у циљу вршења терористичке активности“.
Истрага је утврдила да су страни плаћеници уз накнаду учествовали у оружаној агресији Украјине усмереној на насилно преузимање власти у ДНР.
Портпарол руског Министарства одбране генерал-пуковник Игор Конашенков саопштио је да „плаћеници који се налазе у Украјини нису борци и да је најбоље што их очекује – дуга затворска казна“. Како је истакао, страни плаћеници немају статус бораца према међународном хуманитарном праву.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
РУСИЈА
Блинкен о смртној казни ДНР за стране плаћенике: Фиктивни процес за бивше легитимне борце
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев  - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
РУСИЈА
Медведев: Украјина преплављена плаћеницима, за њих не важи Женевска конвенција
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала