- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија поштује неутрални статус Туркменистана

Ашхабад - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
Пратите нас
Москва се с поштовањем односи према неутралном статусу Ашхабада у међународним односима, као и према жељи власти Туркменистана да промовише стабилан и одрживи развој у свету, изјавио је руски председник Владимир Путин након преговора са колегом из Туркменистана Сердаром Бердимухамедовом.
„Током преговора је било речи о најактуелнијим регионалним и међународним проблемима и наши ставови су по већини тема традиционално блиски или се поклапају. Желим да нагласим да Русија поштује неутрални статус Туркменистана и жељу руководства земље да промовише одржив и стабилан развој у Централноазијском региону и свету у целини“, рекао је он.
Путин је навео и да обе земље имају намеру да и даље сарађују по многим питањима.

„Захвални смо туркменистанским партнерима за подршку многих руских иницијатива у Организацији Уједињених нација, између осталог и против покушаја истицања херојства нацизма и фалсификовања историје“, навео је руски председник.

Према његовим речима, Москва такође поздравља све веће интересовање Ашхабада за интеграционе процесе који се развијају у оквиру Евроазијског економског савеза (ЕАЕС) и Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и додаје да ће то омогућити Туркменистану да има добре трговинско-економске односе.
Осим тога, закључио је руски председник, две земље чврсто сарађују и у оквиру Заједнице Независних Држава (ЗНД), као и да он перспективу види и у сарадњи у формату централноазијске петорке са учешћем и Русије.
Врата пакла,  у Туркменистану - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
СВЕТ
Председник Туркменистана одлучио да затвори "врата пакла"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала