- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Покушаји изоловања Русије на Арктику - илузорни

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
Пратите нас
Портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила поводом одлуке земаља чланица Арктичког савета да обнове рад без Русије да је тај курс Запада погрешан. Она је још додала да су покушаји изоловања Русије на Арктику илузорни.

„Очигледна је пометња у доношењу одлука, које говоре у прилог само једном – да су покушаји изоловања Русије на Арктику илузорни и да западни партнери покушавају да се држе за било какве идеје како би створили утисак о некој својој самосталној улози у арктичким питањима“, наводи се у саопштењу Захарове.

Она је истакла да Русија као безусловно главни фактор на Арктику и актуелни председавајући Арктичког савета, наставља реализацију пројеката Москве са акцентом на руске регионе.
„Очигледно је да је тренутна политизована линија Запада на Арктику погрешна и не доприноси решавању проблема, који се тичу судбине целог човечанства“, додала је портпарол.
Претходно је објављено да је рад савета обустављен 3. марта због догађаја у Украјини. Канада, Данска, Финска, Исланд, Норвешка, Шведска и САД јуче су објавиле да намеравају да обнове рад савета у ограниченом режиму – у оквиру пројеката који не предвиђају учешће Русије.
Руски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов је, коментаришући ову одлуку, рекао да је Русија забринута због планова да се обнови рад Арктичког савета без њеног учешћа и упозорио да ће одлуке донете у таквом формату бити нелигитимне.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Лавров: Русија је највећа арктичка сила
Ледоломац пробија пут за теретни брод Руски у близини луке на острву Александрина земља - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Немачки лист предвиђа Арктику „судбину Крима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала