Лавров: Русија је највећа арктичка сила

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Пратите нас
Москва је спремна да организује самит Арктичког савета током свог председавања и отворена је за сарадњу са свим државама-чланицама савета, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Подржавам идеју одржавања самита арктичких држава када се за то створе неопходни услови. Уколико се то догоди током руског председавања, бићемо спремни да учинимо то. У сваком случају, када самит буде добро припремљен, постаће важан догађај у дефинисању дугорочних стратешких задатака арктичке сарадње“, рекао је Лавров на министарком састанку Арктичког савета.
Ове године, када се обележава 25. годишњица Арктичког савета, двогодишње председавање прешло је са Исланда на Русију. С тим у вези, министар је рекао да је више од 100 догађаја укључено у план руског председавања Арктичким саветом за 2021-2023. годину.
Оклопно возило на војним вежбама Северне флоте Русије - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2021
Москва: Не дозволити да Арктик склизне у конфронтацију
Како је рекао, Русија је отворена за конструктивну сарадњу са свим државама-чланицама, са сталним учесницима и посматрачима Арктичког савета, као и са другим заинтересованим партнерима ван региона.
„Уверени смо да ће дух сарадње, својствен нашој организацији, допринети јачању поверења и међусобног разумевања у региону“, додао је Лавров.
Иначе, у саставу Арктичког савета су: Данска, Исланд, Канада, Норвешка, Русија, САД, Финска и Шведска. Дванаест неарктичких земаља, међу којима су Велика Британија, Немачка, Индија, Кина и Француска, имају статус посматрача.

Обнова дијалога земаља Арктичког савета по војној линији

Русија доживљава Арктик као територију међународне стабилности и позиве све земље региона да обнове мултилатерални дијалог по војној линији, изјавио је Лавров.
Арктик је територија мира, стабилности и конструктивне сарадње и констатујемо да се сви наши партнери придржавају истог става. Уверен сам да само кроз сарадњу може да се обезбеди просперитет Арктика. Важно је ширити позитивне односе земаља-чланица Арктичког савета и на војну сферу, о чему смо више пута говорили, пре свега путем обнове мултилатералног дијалога арктичких држава по линији генералштабова Оружаних снага“, објаснио је шеф руске дипломатије.
Арктик - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2021
Русија: Кључно је да Арктик остане територија мира
Министар је истакао да Русија, као највећа арктичка сила, сматра да је приоритет деловања Арктичког савета уравнотежено промовисање стабилног развоја Заполарја у социјалној, економској и еколошкој димензији.
„Сматрамо да је неопходно допринети јачању водеће улоге Арктичког савета у колективним напорима за осигурање одговорног управљања регионом и решавања постојећих проблема. У исто време је важно допринети синергији са другим регионалним форматима“, рекао је и он.
Према речима министра иностраних послова Русије, Москва позива земље Арктичког савета да осигурају стабилне и безбедне поморске активности у региону. С тим у вези, нагласио је да се у региону бурно развија пловидба бродова која доприноси диверзификацији транспортних путева између Атлантика и Азијско-пацифичког региона.
„Расте улога Арктика у осигуравању глобалне енергетске безбедности, као и у заједничким напорима за прелазак на климатски неутралну економију“, закључио је Лавров.
Прочитајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала