- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Колико су козји сир, млеко и сурутка заиста – здрави

© Sputnik / Тарас Литвиненко / Уђи у базу фотографијаФарма коза на Криму
Фарма коза на Криму - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
Пратите нас
Од почетка пандемије вируса корона, повећана је потражња и продаја козјег млека и млечних прерађевина. Иако се верује да козје млеко помаже опоравку од вируса корона, нутриционисти са опрезом говоре о предностима било које појединачне намирнице.
Готово две деценије Радисав Рацковић узгаја козе на породичном имају у Љубићу. Сада их је у стаду четрдесетак. Након јутарње муже, свеже млеко свакодневно доставља купцима на кућни праг. Потражња је каже велика, нарочито у последње две године.
„Достављам млеко на адресу, људи ме зову, кажу где живе, и ја им донесем на врата. Имам сталне муштерије, имам нове муштерије, људи зову, траже, хоће здраво да се хране. Цена је од јануара ове године 250 динара, била је 200“, прича Радисав, пише РТС.
Поред млека, доста је тражен и козји сир, као и сурутка. Купци долазе и у домаћинства појединих произвођача.
„Интересују се си, поготово после ове короне, за сир, млеко и за сурутку, доста за сурутку, тако да су то обично старе муштерије – долазе овде и узимају, не идемо нигде“, каже Смиљана Милутиновић из Мршинаца.
Од почетка пандемије вируса корона, на пијаци је у редовној понуди козје млеко и прерађевине. Иако је сир доста скупљи од крављег, килограм кошта и до 1.000 динара, купаца има.
„Заинтересовани су све више после вируса корона, баш је велика продаја козјих производа. Све се продаје, и сир, и сурутка, и млеко кисело, јогурт, сиреви млади, зрели...“, рекла је Зорица Достанић, продавница млечних производа.
Иако се верује да козје млеко помаже опоравку од вируса корона, нутриционисти са опрезом говоре о предностима било које појединачне намирнице.
„Козје млеко је лако сварљиво и због тога се врло брзо апсорбују витамини и минерали, и у комбинацији са правилном и разноврсном исхраном, свакако може да утиче и на јачање организма и побољшање имунитета, али сама намирница, само козје млеко, не може да буде нити лек, нити превенција здравља. Само и искључиво у комбинацији са избалансираном исхраном која подразумева унос свих седам група намирница свакодневно“, објаснила је Соња Никачевић, нутрициониста.
Иста правила важе и за употребу козје сурутке, која има храњиве материје које могу да помогну јачању имунитета али, како наводи нутрициониста, само у комбинацији са свим другим избалансираним намирницама у исхрани.
Мерење нивоа шећера у крви - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници потврдили: Две биљке значајно снижавају ниво шећера у крви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала