- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Протести широм САД, демонстранти захтевају строжу контролу продаје оружја

© AP Photo / Jacquelyn MartinДемонстранти испред Врховног суда у Вашингтону
Демонстранти испред Врховног суда у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
Пратите нас
Хиљаде људи окупило се на централном протесту у Вашингтону на којем се од власти захтева да пооштре контролу продаје оружја.
Манифестација „Марш за наше животе“, у организацији групе за безбедност оружја коју су основали ученици који су преживели масакр 2018. године у средњој школи Паркланд на Флориди, планирана је на више од 450 локација, укључујући Вашингтон, Њујорк, Лос Анђелес и Чикаго, наводи Ројтерс.
На централном протесту у Вашингтону, окупило се 40.000 људи, који су од власти захтевали да пооштре контролу продаје оружја.
Порука овогодишњег марша је: „Ваша неактивност убија Американце“.
Тревон Босли, члан одбора манифастеције поручио је на друштвеним мрежа: "Нећемо вам више дозволити да седите удобно заваљени у својим фотељама док људи умиру".
Иначе, прошлог месеца је убијено 19 ученика и два наставника, а више од десеторо деце је повређено у пуцњави у основној школи у граду Јувалде, у америчкој савезној држави Тексас. Осумњичени осамнаестогодишњак Салвадор Рамос је убијен.
Пре напада на друштвеним мрежама је објављивао фотографије са оружјем и навео шта ће се десити.
Председник САД Џозеф Бајден је током обраћања из Беле куће упутио саучешће породицама жртава пуцњаве у основној школи у граду Јувалде у Тексасу и изразио огорчење због неуспеха америчких законодаваца да донесу строже законе о оружју, за које сматра да би спречили пуцњаве у школама, преноси Танјуг.
Апеловао је на Конгрес, у којем се републиканци већ дуго противе доношењу ограничења за ношење ватреног оружја, да се коначно супротстави оружаном лобију и спречи нова страдања у масовним пуцњавама.
Таквих инцидената у новијој америчкој историји не мањка, поготово у државама попут Тексаса, у којима је ношење оружја дозвољено чак и студентима и професорима.
Полиција у Америци - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
СВЕТ
Ново масовно убиство у Америци: Нападач пуцао у запослене у фабрици /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала