Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Расељенима из Суве Реке забрањено да присуствују манастирској слави

© Sputnik / Олег ИвановСрпске трупе и оклопна возила на путу између села Рашка и пункта Јариње на административној линији
Српске трупе и оклопна возила на путу између села Рашка и пункта Јариње на административној линији  - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
Пратите нас
Групи од педесет верника, Србима расељеним са простора општине Сува Река, забрањено је да у недељу присуствују манастирској слави, празнику Свете Тројице у Мушутишту, иако су посету уредно и унапред најавили, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.
Наводи се да је стигао негативни захтев на њихову молбу да им полиција пружи безбедносну подршку без које је немогућа реализација пута у овој чисто албанској средини и они су тако онемогућени да посете своју постојбину и присуствују слави, што су годинама уназад чинили.
"Овакав гест представника Приштине јасно показује да Срби нису добродошли на простор Косова и Метохије ни славу да обележе и гробове да посете, а камо ли да им се гарантује безбедан повратак у етнички очишћеним срединама. Коме сметају верници и ходочасници и за кога они представљају опасност? Реч је о још једном терору и иживљавању Аљбина Куртија преко његових полуга власти у Приштини који не жели да на КиМ буде нити једног Србина", наводи Канцеларија за КиМ.
Како је саопштено, колико год се Београд трудио да гради мостове сарадње, овакав однос власти у Приштини према преосталим Србима или повратницима, то обесмишљава и у темељима поткопава.
Додаје се да су представници Привременог органа и организатори пута уредно, још 8. јуна обавестили припаднике Косовске полиције да група расељених верника жели да у Мушутишту 12. јуна обележи храмовну славу и присуствује сечењу славског колача на остацима и развалинама Цркве Свете Тројице.
Канцеларија за КиМ наводи да за расељене Србе који су до 1999. године живели у Сувој Реци, а коју су не својом вољом морали да напусте, обилазак остатака храма и присуство на храмовној слави представља велико духовно окрепљење.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала