Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Друмска стрела – прича о првој српској формули /видео/

© SputnikДрумска стрела
Друмска стрела - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2022
Пратите нас
Студентски тим Друмска стрела већ 12 година учествује и ради на најсвеобухватнијем пројекту студената Београдског универзитета – такмичењу Формула Студент. Млади српски инжињери такмиче се раме уз раме са студентима највећих светских универзитета и на најбољи начин представљају Републику Србију на једном од најпрестижнијих инжењерских такмичења.
Такмичење Формула Студент датира из 1979. године. Студенти потпуно сами организују читаву своју сезону: од буџета пројекта, дизајна возила, набавке компоненти, а потешкоће представља то што читава „мисија” креирања формуле мора бити уклопљена у строге пропозиције и правила такмичења чији су ултимативни циљеви безбедност возача и креирање иновативних компоненти у тркачком возилу. Тим је настао 2010. године, а 2012. су направили свој први болид, где су на такмичењу у Силверстону освојили тада невероватно треће место. Од тада направљено је девет болида са унутрашњим сагоревањем и један комплетно нов болид на електрични погон који је свечано представљен у децембру 2021. године.

Преко трња до звезда

Студентски тим Друмска стрела већ дванаест година учествује и ради на најсвеобухватнијем пројекту студената Београдског универзитета – такмичењу Формула Студент. Ентузијазам младих људи који се наставља из генерације у генерацију чини да пројекат тима Друмска стрела не буде једнократног карактера већ да представља престиж и круну инжењерског знања Београдског универзитета. Жеља коју су зачетници идеје прве српске формуле имали још 2010. године преноси се попут вечне ватре до нових генерација које су осветлале образ креирањем формуле на комплетно електрични погон. Ту није крај инспирацији и новим изазовима пред студентима који су део тима Друмске стреле у чијем пројекту учествују студенти са чак 12 факултета. Следећа степеница коју планирају да освоје је креирање комплетно аутономног возила без возача. О томе колики је то подухват говори чињеница да највеће светске аутомобилске компаније тек развијају такве захтевне технолошке системе.

Српска формула у чувеном клубу брзине испод 3 секунде

Из године у годину тим Друмска стрела тежи напретку и убацивању нових и издржљивијих компоненти како би перформансе у вожњи биле све боље. До саме завршнице такмичења и изласка формуле на стазу потребно је проћи низ квалификационих тестова који су теоријског карактера. Жири након тога бодује целокупан пројекат формуле кроз статичке и динамичке дисциплине. Статичке дисциплине обухватају израду бизнис плана, дизајна возила, анализе трошкова, док су динамичке дисциплине вожња осмице, убрзање, ефикасност и спринт, а круна целог такмичења је тест издржљивости формуле. Најновија електрична формула тима Друмска стрела поседује убрзање од 2,5 секунде до 100 километара на час што је до сада најбољи резултат у историји тима. Екипа Друмске стреле нанишанила је своју мету. Конкуренција од преко 600 тимова из света их инспирише, а старе генерације обавезују да буду још бољи у свакој трци док им ентузијазам, брзина и мотивација сигурно не недостају!
Девојка и светлост - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2022
Подкаст
Како ће развој вештачке интелигенције и машинског учења утицати на људе у будућности I Технограм
мобилни телефони - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Подкаст
Како бити део највећег трансфера богатства у историји | Технограм
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала