- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Оружје намењено Украјини лако може да се „омакне“ и заврши на Балкану

Оружје украјинске војске - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Оружје које Запада шаље Украјини, лако може да заврши на другим потенцијалним кризним подручјима. Није проблем да се из америчке базе у Немачкој део оружја за Украјину преусмери за њихове снаге на Косову, у Албанији или БиХ, јер транспорти НАТО могу да транспортују оружје и опрему било где без посебних дозвола, каже генерал - мајор Митар Ковач.
Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је да западне државе игноришу чињеницу да ће пошиљке оружја намењене Украјини сигурно довести до ширења црног тржишта оружја у Западној Европи, а да је део оружја из Украјине већ прошверцован у Босну и Херцеговину, Албанију и на тзв. Косово.

Оружје за Украјину лако може да оде за Балкан

Како и на који начин оружје из Украјине стиже на Балкан и колику опасност то носи са собом?
Нова пушка Застава 6,5 мм коју је добила Војска Србије - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2020
Америка нам објашњава да је довољно да имамо лук и стрелу, а цео регион купује оружје /видео/
Професор др Митар Ковач, генерал –мајор у пензији, објашњава да део оружје које се из свих праваца упућује на простор Украјине, од пешадијског наоружања па до најсложнијих система, евидентано заврши и на другим потенцијалним кризним подручјима. Ево и како.
„Квоте које одобре одређене државе одлазе у логистичке базе одакле се организују транспорти. Није, дакле, никакав проблем да се из, рецимо, америчке базе у Немачкој део тог оружја преусмери за Украјину, а да се неки проценат одвоји и за њихове снаге које су на Косову, у Албанији или у базе на простору БиХ,“ објашњава Ковач.
Са тих места се, додаје Ковач, лако може и, на жалост, прикривено уз одређену корупцију и криминал, јер то је раздужено оружје одређене државе намењено за Украјину, да се нађе у власништву и поседу поменутих држава и такозваних држава.
„Дакле, то је заобилазан пут где се део квота оружја намењених Украјини из НАТО база пре свега британских и америчких пласира у регион где они сматрају да могу поново да изазову кризу и воде је према њима знаним сценаријима, ако за тим буде потребе,“ објашњава Ковач.

НАТО транспорти су заштићени законом

То је, како каже, проблем који се медијски не разјашњава и људима остаје нејасно како из Украјине оружје које мора да пређе пар граница стиже на овај простор.
„Конвоји НАТО пакта су заштићени јер је такво законодавство и ни ми немамо прави увид с којом потребом и где транспортују оружје и јединице, већ само можемо да дајемо непосредно полицијско обезбеђење за транспорт. Да ли баш то оружје иде на Космет и да ли ће бити предато такозваној будућој војсци Косова или ће завршити у НАТО базама у оквиру Кфора, то не можемо да утврдимо,“ каже наш саговорник.
Другим речима, додаје он, њима су транспорти слободни и они су притиском на државе чланице НАТО и оне државе које су у Партнерству за мир изградили такву законодавну регулативу да могу слободно логистички да транспортују оружје и опрему у било ком правцу без посебних дозвола.
Амерички војници на војној вежби  - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
РУСИЈА
Русија: Слање НАТО наоружања Молдавији неће ојачати њену одбрамбену моћ
„Ситније пешадијско оружје, као што су снајпери и слично могу бити предмет криминала различитих људи у тим НАТО структурама који се баве логистиком, док би тежи системи попут транспортера или минобацача већином ишли уз знање водећих држава које пројектују кризе. Значи та тзв. продаја или бесплатно давање под плаштом трошкова за Украјину одвијали би се уз сагласност власти одређене државе,“ објашњава Ковач.

Опасност која може да угрози Балкан

Која ће то држава бити, Албанија, БиХ или лажна држава Косово то није битно, а сигурно је, додаје он, да је један део трговине тим оружјем у сфери криминала односно мимо свих закона што је посебно опасно јер сасвим сигурно може да заврши у погрешним рукама.
Ковач подсећа да је то оружје које је у државама даваоцима већ раскњижено, дакле, не постоји више на њиховим списковима, већ на списковима примаоца, односно Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала