Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Обележавање 23. годишњице од битке на Кошарама

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпоменик јунацима са Кошара
Споменик јунацима са Кошара  - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
Пратите нас
Поводом обележавања 23. годишњице битке на Кошарама, где су припадници Војске Југославије током 67 паклених дана и ноћи бранили и одбранили границу земље, данас ће бити одржана комеморативна свечаност, којој ће присуствовати председница Владе Србије Ана Брнабић.
Организатор свечаности је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, преноси Танјуг.
Комеморативна академија биће одржана у 20 часова у „МТС Дворан“, најављено је из Владе Србије.
Битка на Кошарама вођена је од 9. априла на граничном прелазу Раса Кошаре, на граници СР Југославије и Албаније, када су терористи тзв. ОВК напали припаднике Војске Југославије са циљем копнене инвазије.
План НАТО стратега и терористичке ОВК је био да се изненадним нападом поразе јединице ВЈ на пограничном прелазу Кошаре како би се омогућио улазак припадника тзв. ОВК и Албанске војске на Косово и Метохију.
Део државне границе око карауле Кошаре чине планински врхови Проклетија од преко 2.000 метара висине, у то доба и даље прекривени снегом. Управо та неприступачност и мали број војника који је обезбеђивао границу, непријатељу су давали наду да ће лако остварити своје планове.
Међутим, планови НАТО стратега су осујећени. У првом налету, тек нешто више од 100 припадника 53. граничног батаљона су се током два дана борби натчовечанском снагом супротставили десетоструко јачем непријатељу. Главнину граничних јединица на Кошарама пре битке чинили су војници на редовном одслужењу војног рока који су имали углавном 19-20 година.
У оквиру медијског пројекта којим је обележено 20 година од НАТО агресије на СРЈ, Спутњик је снимио кратак документарни филм о Бици на Кошарама, која је због храбрости и надљудског напора младих војника ушла у историју српског ратовања. Погледајте причу о Тибору Церни, једном од 108 припадника војске који се нису вратили са Косова:
Фотографије погинулих на Кошарама - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
СРБИЈА
Рукопис НАТО са Кошара видљив у конфликту у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала