- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Случај „Надал“: Шта је „правно“, а шта „етички“

© AP Photo / Thibault CamusРафаел Надал
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
Пратите нас
Француски доктор Адријан Ро, који се бави лечењем фудбалера у тамошњој Лиги 1, критиковао је Рафаела Надала због одлуке Шпанца да игра, на крају и освоји, Ролан Гарос под анестезијом стопала. Каже да је то са етичког гледишта прилично упитно.
Иако Француз не види ништа погрешно у легалном и правном смислу, не мисли да је етички да Бик са Мајорке узима анестезију пред мечеве како би убио бол коју осећа у нози.
Надал је после освајања Ролан Гароса рекао да је узимао лекове како би био у позицији да се такмичи.

Са легалне тачке гледишта, Надал се не допингује. Није варао ни на који начин, не постоје правила која спречавају примање инјекција анестезије у тенису", рекао је Ро.

А, онда је наставио анализу... Све зато што мисли да су инјекције помогле Надалу да се осећа боље физички, али и психички.

Али, по мом мишљењу, то ствара реалан проблем. Дефиниција допинга је да је то спољна супстанца која ће вам помоћи да имате боље перформансе, физичке и менталне. Зато успавамо нерв, успавамо болну регију. Нормална особа би вероватно једва ходала. То му је све помогло да буде на свом нивоу. Бол обично смањује перформансе, а инјекција му помаже да буде ефикаснији, тако да имамо ресурс који му помаже у перформансама као спортисти. Са етичког поља гледишта, све је то високо упитно“, констатовао је Ро.

Иначе, чак је и директор Светске антидопинг агенције, Оливије Нигли, коментарисао овај случај и одбацио све оптужбе на рачун Шпанца.
„Ако се неки производ налази на списку забрањених производа, то значи да утиче на перформансе, да је лош за здравље и да је у супротности са спортском етиком. Инјекције анестетика нису забрањене и то није наш превид. Поставило се питање, расправљало се о томе, нема их на списку јер не побољшавају перформансе и у основи нису лоше“, тврди Нигли.
Надал је, узгред речено, тенисер који се налази међу онима који су били најмање подвргивани антидопинг тестовима.
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
СПОРТ
Надал под лупом – постоји ли „тајно оружје“?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала