- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Надал под лупом – постоји ли „тајно оружје“?

© AP Photo / Thibault CamusРафаел Надал
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
Пратите нас
Инјекције за умртвљавање нерава – то је било тајно оружје Рафаела Надала у походу на 22. Гренд слем турнир освојен на Ролан Гаросу, али стручњаци и спортисти сумњају у исправност техника које је Шпанац користио.
Надал је уочи такмичења гласно говорио о томе да је човек који живи са повредом и да не зна да ли ће уопште играти тенис – и онда је доминантно освојио Ролан Гарос.
„Надал је показао неке абнормалности. Има трајну сумњу у то што ради и што се тиче регенерације и целе његове атлетизације“, рекао је доктор са немачког Института за биомедицинска и фармацеутска истраживања Фриц Зергел.
Он је истакао и да утицајни спортисти имају око себе читав медицински тим који може да „уради доста тога“.
„Они око себе имају, како кажу, професионално окружење које брине о стварима од исхране до узимања онога што је иницијално дозвољено и што се сматра софистицираним облицима физиотерапије. Они знају како функционише тело спортисте и када ће достићи границе које неће превазићи дозвољено“.
Доктор је и поентирао.
„Постоји довољно техника за прикривање примењеног допинга“, истакао је Зергел.
Како је истакао, тенис се налази у прва четири спорта када је у питању допинг.
„Постоји сумња да у тенису има више анаболичких супстанци. И сумња је оправдана. Разлог је интензитет спорта. Ово није чиста спекулација, ово је разматрање свих веза унутар и ван такмичења“.
Зергел је апострофирао да се тенис налази у групи са скијашким бијатлоном, атлетиком и бициклизмом – одакле долази Француз Гијом Мартен који је зачуђен изјавом Надала да је током Ролан Гароса примио много инјекција како би умртвио нерве повређеног стопала.
„То што је Надал урадио је немогуће за бициклисте и то је мени нормално. Ми, ако смо повређени или болесни, не можемо да трчимо, возимо бицикл, такмичимо се. То је нормално из више разлога. Прво због здравља спортиста. Не знам колико је дугорочно добро то што Надал ради за његов зглоб. Са друге стране, лекови могу да утичу на наступ спортиста, односно могу да га унапреде. Због тога се мени чини да је ово било готово на граници,“ истакао је Мартен.
У бициклизму од 2011. године важи правило – без инјекција и Надалова „техника“ не би могла да прође у овом спорту.
„Да је неки бициклиста урадио исто, чак и да није забрањено, сви би га оптужили за допинг. Проблем су предрасуде које се иду уз наш спорт. Људи се диве Надалу због тога што је трпио јаке болове. Њих због тога називају херојима јер трпе болове, али истина је да они користе разне супстанце како би трпели бол и, понављам, долазе до самих граница. Победник на Туру, чак и да не направи ништа сумњиво, биће оптужен за допинг“, истакао је Мартен.
Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2022
СПОРТ
Надал није веровао Ђоковићу, а сада би да сви верују у „инјекције“?
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2022
СПОРТ
Надал говорио о инјекцијама: „Боље је да не знате...“
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2022
СПОРТ
Надалови блефови
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала