- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Србија не мора да брине – „систем“ има разлоге за то

© AFP 2023 / JURE MAKOVECЛига нација
Лига нација - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
Пратите нас
Фудбалска репрезентација Србије је завршила прво окупљање у новој сезони Лиге нација са „комплетним“ учинком – осетили су се и сласт победе, горчина пораза, али и да је 2:0 и даље најопаснији резултат. То не мора да буде проблем, напротив, проблеми постоје „на врху“.
Лига нација је настала као жеља УЕФА да има контролу над готово сваком утакмицом фудбалских репрезентација њених чланица – контролу и финансијску добит јер у случају некадашњих пријатељских мечева то није био случај.
Пријатељске утакмице, које су раније уговарали појединачни савези, готово да више не постоје, осим егзотичних турнеја са углавном циљем да се заради новац, а не да се остваре резултати или уигра екипа за „праве“ мечеве.

Проблем за систем

Ове године Лига нација се суочила са жестоким критикама, пре свега фудбалера који наступају на врхунском нивоу – и то је корен целог проблема.
„Лига нација у мојим очима није важна. То су само глорификоване пријатељске утакмице после дуге и тешке сезоне. Не радујем се томе“, рекао је Де Брујне.
Такав став велике фудбалске звезде, играча који се такмичио у врхунским лигама као што су Премијер лига и Лига шампиона, не чуди – на пример Де Брујне је у сезони одиграо 45 утакмица, готово сваку са императивом победе и сасвим је сигурно да је и ментално и физички исцрпљен.
Нарочито у обзир треба узети чињеницу да се ове године игра Светско првенство и то у специфичном временском периоду, што ће такође додатно утиче на играче и њихову припрему за тако велике изазове.

И судије су уморне

Са сличним проблемима се суочавају и судије – прави пример тога смо видели у утакмици одиграној у Љубљани између Србије и Словеније где је Италијан Маурицио Маријани дозволио прегрубу игру домаћег тима, остављајући простор на мисли да је то урадио јер је био пред очима важног госта, словеначког адвоката и првог човека УЕФА Александра Чеферина.
„По мојој процени није дорастао задатку, погледао је притиску јер је председник УЕФА био на утакмици, а он је Словенац. Судија Маријани не припада врху италијанских судија, а чим га ту нема онда он на неки други начин тражи шансу да се пробије. Очито да је подлегао притиску и да није био спреман да води утакмицу. Није водио ништа од битнијих сусрета пре тога, имао је једно две-три ситуације где је морао да изрекне директан црвени картон. Рука у пределу лица, ђон у колено... Такође, неколико пута је 'прогледао' кроз прсте Словенцима, пропустио је прилику да им да додели други жути. Показао је да није дорастао да води озбиљне утакмице. Склон је притисцима који чак и нису притисци, само јер је Чеферин био на трибинама и гледао Словенију. Показао је да ће тешко да води озбиљне утакмице, а ово му је била идеална прилика“, истакао је за Спутњик судијски експерт Рака Ђуровић.
У свему томе, Србија се солидно снашла – кажемо солидно јер је из четири утакмице освојила седам поена и налази се на другом месту табеле иза Норвешке са десет, али је јасно да је за српски тим Лига нација споредно такмичење у овој години.

Важно је само Светско првенство

Предстојеће Светско првенство, које се игра у несвакидашњем термину током новембра и децембра, значајније је од свега у 2022. години и све мора бити подређено томе, што је и евидентно јер је селектор Драган Стојковић на четири утакмице извео четири различите поставе, с намером да провери са каквим кадром располаже.
Међутим, ни параметри који су добијених из тих мечева не морају да буду валидни – готово и да нису ако се узме у обзир да се Лига нација игра у јуну, на крају веома тешке сезоне за практично целу екипу, где није толико важно колико је ко играо.
За оне који су имали велику минутажу четири утакмице у десет дана су огроман напор, једнако као за оне са мањим протагонизмом који нису могли током сезоне да имају толики континуитет игара.
Србија управо има такве околности, фудбалери попут Александра Митровића, Душана Тадића, Филипа Костића, Николе Миленковића, у ногама и главама имају десетине и десетине жестоких утакмица, сасвим јасно премор на сваком нивоу, а момци попут Немање Радоњића и Страхиње Павловића готово да нису ни стигли у такмичарску форму.
С тим у вези, резултате Србије на првом окупљању не треба узимати као референтне тачке за даље, важно је само да Пикси и његов стручни штаб увиде шта имају на располагању и како могу да искористе адуте, уз претпоставку како ће они изгледати у моменту пуне снаге.
А до новембра и Светског првенства има још пет месеци – таман толико и да УЕФА погледа у своје двориште и види колико доброг ради за фудбал и спорт, а колико за себе и своје интересе.
Породица Босанац - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
СПОРТ
Ни Јовић ни Пикси! Спутњик нашао Србина који ће највише запамтити победу усред Шведске /фото, видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала