- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Упозорење из Стокхолма: Ризик од употребе нуклеарног оружја достигао врхунац

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)САД тестирају нуклеарно оружје
САД тестирају нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
Пратите нас
Ризик од употребе нуклеарног оружја у свету достигао је највиши ниво од Хладног рата, изјавио је шеф Стокхолмског међународног института за истраживање мира (СИПРИ) Ден Смит.
У извештају организације се наводи да САД, Русија, Француска, Велика Британија, Кина, Индија, Пакистан, Израел и Северна Кореја настављају да модернизују своје нуклеарне арсенале и повећавају број бојевих глава.
„Упркос неким важним успесима по питању контроле нуклеарног наоружања и разоружавања, ризик од употребе нуклеарног оружја достигао је највиши ниво од периода Хладног рата када је био на врхунцу“, рекао је Смит.
Према прогнозама стручњака, залихе нуклеарног оружја ће се повећавати у наредној деценији. Уколико се садашњи тренд настави, очекује се да би број нуклеарних бојевих глава у свету ускоро могао да почне да расте, први пут од Хладног рата.
„Иако се укупан број нуклеарног оружја мало смањио од јануара 2021. године до јануара 2022., тај број ће се вероватно повећати у наредној деценији“, сматрају стручњаци СИПРИ.
Како је истакао представник организације Вилфред Ван, државе које поседују нуклеарно оружје заоштравају своју реторику и повећавају улогу коју та врста оружја игра у њиховим војним стратегијама.
Бомбардировщик ВВС США B52 на авиабазе RAF в Британии - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
РУСИЈА
Атомско оружје НАТО-а може да осване у „предграђу“ Санкт Петербурга, Русија има спреман одговор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала