- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нова НАТО стратегија — против Русије и Кине

© Depositphotos.com / RyzhovЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите нас
Према најавама генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, Северноатлантски савез ће на самиту у Мадриду од 28. до 30. јуна донети нову стратегију, као „одраз промена у свету и утицаја Русије и Кине на безбедност Алијансе”. Питање је — шта у актуелним геополитичким околностима доноси нова Стратешка доктрина НАТО?
Према Столтенберговим речима, Стратешка доктрина НАТО је 2010. године полазила од тога да у Европи влада мир.
„Данас растући утицај Кине мења свет, што има директне последице по нашу безбедност и наше демократије. Поред тога, други изазови, као што су сајбер-претње и промена климе, готово се и не спомињу у доктрини из 2010. године, али сада их је немогуће игнорисати“, истакао је генерални секретар НАТО-а.

Нова стратегија

Како за Спутњик каже председник Евроазијског безбедносног форума, генерал-мајор у пензији Митар Ковач, пређашња стратегија НАТО-а била је израз глобалистичке моћи и преимућства Алијансе у односу на друге силе које су у то време биле у настајању.
„Међутим, у последњих 12 година све се променило у односу на њихово тадашње поимање света, а израстање две глобалне силе, Русије у војном и Кине у привредно-економском погледу, довело је до тога да је у току транзиција из униполарног у мултиполарни светски поредак. Чланице Алијансе, предвођене САД, ни на који начин не успевају да очувају тај тренд глобализма, односно да закоче развој Русије и Кине, али ни многих других регионалних сила, па је у том смислу све што је Столтенберг навео као разлоге за доношење нове стратегије заправо одраз актуелног стања у међународном поретку“, објашњава Ковач.
НАТО савез, додаје наш саговорник, тврди да је међународни поредак заснован на правилима, али треба имати на уму да су то правила која они успостављају и покушавају да их наметну другим државама. Зато и не чуди да на Кину и Русију гледају као на земље које ремете њихов такозвани мир и светски поредак.
„Али, НАТО има бројне слабости и не верујем да у погледу било каквих нових израза и решења може изнаћи одговоре на оно што се данас дешава у савременом свету. Наравно, они ће кроз своје документе и ту нову стратегију израдити основе које би им омогућиле појачано деловање у смислу издвајања из БДП-а држава-чланица, па ћемо имати пораст те организације у финансијском смислу, али ће она оперативно и функционално остати и даље неспособна за решавање било које кризе својим војним контигентима“, категоричан је Ковач.

Изостанак јединства у НАТО

Своју неспособност Алијанса је показала, додаје Ковач, у свим досадашњим операцијама, од Авганистана, па до кризе на европском тлу, у Украјини.
„Иако НАТО жели да се афирмише као јединствена сила којој нико не може стати на пут, у њему не постоји потпуна сагласност, изузимајући једноумље које је успео да наметне пре свега Европској унији и да је увеже у ланац као својеврстан подсистем НАТО пакта. Чињеница је да се тај савез по бројним стратешким питањима све више разједињује и ту се посебно истиче Турска, што видимо и када је реч о пријему нових чланица попут Финске и Шведске. Такође, ту је и Мађарска која се афирмише као држава која даје предност националним питањима у односу на наднационална, пре свега у погледу актуелне украјинске кризе“, напомиње Ковач.
Нова стратегија, каже наш саговорник, сасвим сигурно неће моћи да одговори на, како то виде у НАТО, изазове везане за Далеки исток и Кину.
„Они намеравају да у Мадриду говоре о такозваном проширеном или новом НАТО-у, који би укључивао државе које гравитирају ка Кини. Америка и Британија одавно исказују амбиције да се улога Алијансе прошири и на тај регион, али Кина то будно прати и сигурно је да неће дозволити да се њени стратешки интереси на такав начин каналишу или сузбију, пре свега везано за Тајван и Јужно кинеско море“, истиче председник Евроазијског безбедносног форума.
Са друге стране, додаје, било какво формално проширење НАТО неће допринети угрожавању безбедности Кине јер се Алијанса неће упустити у ту војну авантуру, тим пре јер је Кина нагласила своје црвене линије у погледу Тајвана и спремност да војно интервенише.
Из свих ових разлога самит НАТО у Мадриду неће, уверен је Ковач, донети ништа епохално.
„Пукотине у Алијанси се, наравно, неће медијски експонирати, али ће изостати и те стратешке основе новог наступа НАТО пакта које би омогућиле да западни центри очувају глобални поредак у оном облику у коме је он постојао пре десет и више година, односно неће моћи да ограниче моћ Русије и Кине и врате светски поредак у глобалистички контекст“, сматра Митар Ковач.
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да је Стратешка доктрина је најважнији документ НАТО-а која потврђује вредности, циљ и задатке НАТО-а.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2022
РУСИЈА
Лавров: Због диктаторске позиције Запада руско-кинески односи јачаће много брже
Војник са НАТО застовом - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
РУСИЈА
„Гардијан“: Украјински конфликт оголио слабости „НАТО штита“ – ЕУ не жели да додатно љути Москву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала