- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Продаја првог српског дигиталног токена почиње у среду

CC0 / Pixabay / Новац и дигиталан токен — илустрација
Новац и дигиталан токен — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите нас
Први домаћи дигитални токени биће понуђени инвеститорима у среду ујутру и та ће понуда важити две недеље, а можда и краће уколико се покаже довољно интересовање за овај у Србији нови облик улагања новца.
Комисија за хартије од вредности је привредном друштву „Финспот доо“ одобрила да објави иницијалну понуду за 35.250 Финспот факторинг токена, по номиналној вредности до 1.000 динара, што укупно износи 35,25 милиона динара.

Колико кошта један токен

„Процес изгледа прилично једноставно. Потенцијални инвеститори се региструју преко наше платформе, отворимо им налог и онда им проверимо личну исправу и банковни рачун, а затим електронским путем уплате цену токена. Један токен кошта 1.000 динара, а минимална инвестиција је 10.000 динара“, објаснио је Огњен Куртић из „Финспота“.
Додао је да након што се објави успешност понуде, инвеститор добија токене у свој новчаник и онда може да их улаже у инвестиционе понуде „Финспота“.
„На нашој платформи могу да нађу наше производе у које могу да улажу токене, с тим да треба да одлуче на који период их улажу. Ми нудимо инвестиционе периоде на три, шест и 12 месеци, а у зависности од тога је и принос који ће им бити исплаћен када истекне инвестициони период. С тим да принос износи од седам до 10 одсто, на шта се плаћа порез од 15 процената“, прецизирао је Куртић за Танјуг.

Као акције, али без папирологије

Куртић је навео да је дигитални токен запис на блокчејн мрежи, који представља нематеријално право, а у суштини је финансијски инструмент попут обвезнице или акције, с тим да се захваљујући технологији прескачу папиролошке препреке које су раније постојале, па инвеститор може лакше да уложи у неки бизнис и тако оплоди свој новац.
„Сви ризици инвестирања у наше токене дати су у белом папиру, што је документ који нам је издала Комисија за хартије од вредности и ту може да се види на који начин може доћи до тога да останете без поврата средстава. Ми као компанија гарантујемо принос који постоји у инвестиционом индексу“, рекао је Куртић.
Напоменуо је да „Финспот“ ради у строго регулисаној области, јер је то факторинг агенција која има лиценцу Министарства финансија и подлеже спољној ревизији.
„Тржиште капитала код нас није развијено и кроз издавање дигиталних токена компаније могу да понуде неку своју вредност и да на основу тога добијају капитал од широке популације. Тако да постоји велика предност развијања алтернативног извора инвестирања, где ће људи моћи, осим улагања у некретнине и у банке, имати још неке опције да улажу новац“, навео је Куртић.
Додао је да тако сваки грађанин може постати инвеститор и објаснио да је управо зато „Финспот“ одредио тако ниску номиналну вредност токена.
„Зарада на 10.000 динара на три месеца није велика, али можете да видите да то ради и да се касније евентуално одлучите на неки већи износ“, рекао је Куртић.
Дигиталне валуте - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2022
ЕКОНОМИЈА
Конкуренција банкама и кредитима: Стиже први српски дигитални токен
Биткојн - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Једна од најмоћнијих особа у свету криптовалута не верује у будућност биткоина
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала