Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Да нађемо начин да помогнемо“: Вучић положио венац на Споменик јунацима са Кошара

© Sputnik / Лола ЂорђевићВучић положио венац на Споменик јунацима са Кошара
Вучић положио венац на Споменик јунацима са Кошара - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите нас
Председник Александар Вучић положио је венац на Споменик јунацима са Кошара, који су пре 23 године бранили државну границу и спречили копнену инвазију терористичке ОВК из Албаније на територију Србије.
Председник је венац положио уз интонирање химне оркестра Гарде, а затим и поздравио ветеране битке на Кошарама.
Председник Србије је рекао да је спреман да се до краја седмице састане са ветеранима битке са Кошара, како би кроз разговор утврдили да ли и на који начин држава може да помогне херојима једне од најтежих битака у новијој историји, који су 1999. године бранили државну границу од албанских снага.
После полагања венца на Споменик херојима с Кошара, један од ветерана те битке Дарко Анђелковић из Рашке, рекао је Вучићу да је добро што хероји нису отишли у заборав, на чему су захвални, али да би, иако су свесни да су времена тешка, требало направити неки помак у решавању њиховог статуса, јер, каже, много бораца је на ивици егзистенције.
Вучић им је рекао да то неће бити лако, али да не жели да им говори неистине.
"Не желим да вас лажем, да говорим што је немогуће, али спреман сам да до краја недеље седнем, да разговарам са вама, да видимо шта можемо, шта не можемо, а нешто сигурно можемо да урадимо", рекао је Вучић.
Он је додао да ће настојати да се пронађе неко решење које би донело нешто боље за ветеране, али да државу финансијски не разори у потпуности.
"Спреман сам да разговарамо до краја недеље, најкасније у петак. Ја не желим да обећам нешто што не можемо да испунимо, да ми ви тапшете, а онда ја одем и да се више не видимо... То никад нисам и нећу да радим", рекао је Вучић и замолио борце да разумеју тежину ситуације у којој се држава налази у овом тренутку.
Полагању венца присуствовала је и министарка за рад запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић.
Споменик јунацима са Кошара постављен је 2020. године у парку у непосредној близини КБЦ "Др Драгиша Мишовић".
На постаменту су уклесана имена 108 војника, подофицира, официра, резервиста и добровољаца који су страдали 1999. године на караули Кошаре.
Битка на Кошарама је почела 9. априла 1999. године, када су на караули на југословенско-албанској граници на Јуничким планинама припадници терористичке ОВК, уз помоћ НАТО авијације, покушали да изврше копнену инвазију кроз караулу.
Део државне границе око карауле Кошаре штитило је око 100 припадника 53. граничног батаљона, који су се током прва два дана борби супротставили десетоструко јачем непријатељу.
У помоћ граничарима убрзо је стигао вод Војне полиције, али је напад био силовит и снаге ОВК су успеле да заузму положаје Раса Кошарес и Маја Глава, тачке са којих се контролисало свако кретање ка граничној линији, а заузели су и зграду карауле.
Доласком припадника 125. моторизоване бригаде формирана је линија одбране која је спречила даљи продор непријатеља.
Војска је наредних дана покушавала да поврати Раса Кошарес и Маја Главу, а придружили су им се и припадници 72. специјалне и 63. падобранске бригаде.
Борбе на Кошарама трајале су до 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије после Кумановског споразума повукла са Косова и Метохије.
У оквиру медијског пројекта којим је обележено 20 година од НАТО агресије на СРЈ, Спутњик је снимио кратак документарни филм о Бици на Кошарама, која је због храбрости и надљудског напора младих војника ушла у историју српског ратовања. Погледајте причу о Тибору Церни, једном од 108 припадника војске који се нису вратили са Косова:
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
СРБИЈА
Одржана комеморативна академија поводом 23. годишњице битке на Кошарама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала