- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бела кућа: Не можемо да потврдимо да су руске снаге заробиле два америчка држављанина у Украјини

© AP Photo / Susan WalshБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
Пратите нас
Бела кућа је упозната са објавама да су два америчка држављанина заробљена у Украјини, али није спремна да потврди њихову истинитост, саопштио је портпарол Беле куће Џон Кирби.
„Не могу да потврдим ове објаве, али сам информисан о њима. Учинићемо све што је неопходно да то испратимо“, рекао је он.
Он је додао да Бела кућа апелује на грађане Сједињених Америчких Држава да не одлазе у Украјину како би учествовали у борбеним дејствима и истакао да постоји много других начина да се подржи Кијев.
Према наводима „Дејли телеграфа“ 39-годишњи Александар Дрјук и 27-годишњи Енди Хјуин су први амерички плаћеници које су руске снаге заробиле код Харкова.

Укупна помоћ САД Украјини премашила 6 милијарди долара

Према саопштењу, САД су од почетка војне операције Русије, доделиле Украјини војну помоћ у укупном износу од 5,6 милијарди долара.
Он је објаснио да од момента ступања на дужност администрације актуелног председника Џозефа Бајдена и потпредседника Камале Харис, укупна достављена помоћ Кијеву износи око 6,3 милијарде долара.
Како је додао, САД ће наставити са редовним новим пакетима помоћи Кијеву.
Представник Беле куће такође је прокоментарисао да Вашингтон не види знаке да Кина пружа војну подршку Русији у контексту ситуације у Украјини.
Раније је амерички лидер Џозеф Бајден, након разговора са украјинским лидером Владимиром Зеленским, објавио да су САД одобриле нови пакет војне помоћи Украјини у укупном износу од милијарду долара.

Специјална војна операција у Украјини

Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи које већ осам година малтретира и над којима врши геноцид кијевски режим“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Генерал Марк Мили - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
РУСИЈА
Процена Пентагона: Кијев дневно губи око 100 војника
Заставице Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
РУСИЈА
Руски посланик: Вашингтону није потребан мир, зато су прекинути преговори о Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала