- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Генералу Младићу погоршава се стање

© AP Photo / Peter DejongРатко Младић
Ратко Младић - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
Пратите нас
Генералу Ратку Младићу погоршава се здравствено стање у притвору у Хагу, физички и ментално је доста слабији, а одбрана покушава да упути захтев Међународном резидуалном механизму за кривичне судове да се реагује у вези са тим, рекао је генералов син Дарко Младић.
„Надам се да ће то да нам испуне, да неко од доктора оде код њега и изврши прегледе. Радимо још на томе, видећемо, можда ће бити странац, можда наш, нисмо сигурни шта ће нам одобрити“, рекао је Дарко Младић.
Наводећи да се са оцем јуче чуо последњи пут, Дарко је рекао да генерал звучи „доста слабије, успореније“.
Он је напоменуо да породици и Младићевој одбрани из Хага и даље не дају медицинску документацију генерала, што је проблем.
Према Дарковим речима, о Младићевом здрављу сазнају само од генерала, а од његових доктора ништа.
„Немамо никакве информације у смислу да добијамо податке шта му се даје од терапије, како га лече. Него само када се чујем са њим знамо, на пример, да су га водили нешто у болницу да му „одраде“, али није то оно што би све требало да се уради у његовом случају. Знамо оно што он успе да нам саопшти након што се нешто деси“, испричао је генералов син.
Он није могао да иде у детаље здравствених проблема генерала Младића, али је нагласио да му је тешко, да је веома мало покретан, пређе 15 до 20 метара, па мора да се одмори.
„Више није у стању ни да се нормално креће, за остале неке функције треба му помоћ, себи да спреми храну и слично. Помажу му затвореници, неки од чувара“, додао је Дарко Младић.
Генерал Младић, каже Дарко, требало би да буде у некој болници на лечењу, а не у хашком притвору, а одбрана нема никакву информацију ни о томе да ли ће бити негде премештен.
Говорећи о Младићевом предмету, његов син је напоменуо да постоји другостепена пресуда, али да одбрана још није поднела захтев за ревизију, зато што не види смисао док је на позицији председника Механизма Кармел Ађијус, који је, како каже, отворено пристрасан против генерала Младића.
„Да се њему подноси ревизија.... Знамо да то неће уопште нико ни разматрати, зато што је више пута одлазећи председник показао своју пристрасност против генерала Младића и не видимо смисао да се њему подноси“, рекао је Дарко и подсетио да је Ађијус јуче на Савету безбедности УН рекао да неће више бити председник Механизма.
Бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић осуђен је у јуну 2021. године другостепено на доживотни затвор због геноцида, злочина против човечности, кршења закона или обичаја ратовања током рата у БиХ од 1992 до 1995.
Младић је ухапшен у Србији 26. маја 2011. године, у селу Лазарево, а шест дана касније изручен је Хашком трибуналу.
Хашки трибунал, претходник Механизма, подигао је оптужницу против Младића 24. јула 1995. године, а прва пресуда је изречена новембра 2017. године, преноси РТРС.
Мурал посвећеном Ратку Младићу - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
СРБИЈА
Порука из ЕУ: Србија да уклони мурал Ратка Младића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала