- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кина сарађује са Русијом не пуцајући себи у ногу

© Пресс-служба Минобороны РФЗаставе Кине и Русије
Заставе Кине и Русије - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
Пратите нас
Кина стабилно повећава испоруке руских енергената не пуцајући себи у ногу, док Запад за то време пуца себи у главу, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на редовном брифингу који је овај пут одржан на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

„Између Русије и Кине систематски се спроводе одобрени програми сарадње, велики пројекти у трговинском, економском, научно-техничком, индустријском, транспортном, пољопривредном и другим секторима. Стално расту испоруке енергената. Кина зна шта хоће и не пуца себи у ногу. Док на западу због Москве пуцају себи у главу“, истакла је Захарова.

Дипломата је навела да је свеобухватан развој стратешког партнерства са Кином приоритет у спољној политици Русије.
„Билатерална сарадња се заснива на дубоком међусобном поверењу, на које не утичу опортунистичке спољне промене, иако видимо колико су се трудили да забију клин између нас“, додала је она.
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
РУСИЈА
„То није шала“: Путин о штети коју Запад трпи због санкција Русији
Према њеним речима, Москва и Пекинг „играју важну стабилизујућу улогу у актуелној међународној ситуацији која пролази кроз дубоке промене, доприносе процесима демократизације система међудржавних односа како би он постао праведнији и истински инклузивнији“.
Захарова је такође навела да Русија намерава да настави „интензивну координацију корака на светској сцени, што ће обезбедити даље јачање глобалних позиција двеју земаља, како би се постигли резултати које земље не би могле да постигну саме“.

Запад изоловао себе од Русије

Запад се изоловао од Русије, а Русију је немогуће изоловати Русију од било чега, додала је Захарова.
„Ако су некога и изоловали, онда су изоловали себе, то је стопостотна истина. Успели су да се изолују. Нас је немогуће изоловати“, рекла је портпарол.
Она је додала да „нико не може ни да замисли како могу да изолују Русију од нечега“.
„Али очигледно је да чак и у спољној политици ми вршимо прегруписавање наших снага. А те дипломате, они запослени, специјалисти који су обезбеђивали промоцију руске спољне политике и њено спровођење у западном правцу, који су масовно протерани, којима је забрањен улазак на територију Европске уније, у САД или Канаду, Британију, они ће бити преусмерени или су већ преусмерени, предвиђени за регионе ЗНД, Азије, Африке и тако даље – где постоје стабилни изгледи за узајамно корисну сарадњу“, објаснила је Захарова.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
РУСИЈА
Захарова: Покушаји изоловања Русије на Арктику - илузорни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала