- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Може ли мозак да прокључа: Зашто је мождана температура знатно виша него у остатку тела /видео/

© Фото : Pixabay/VSRaoМозак човека
Мозак човека - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
Пратите нас
Изрека да је некоме „мозак прокључао“ може да буде веома близу истини, утврдили су научници, који су дошли до сазнања да људски мозак „ради“ на вишој температури него остатак тела.
Поједини дубоки делови мозга могу да достигну температуру од 40 степени Целзијуса, у поређењу са просечном температуром тела која је испод 37 степени. То не значи да постоји неки поремећај, већ само да мозак исправно ради и да је здрав. Научници сматрају да неуобичајено температурно понашање мозга у будућности може да буде коришћено за дијагностиковање можданих обољења.
„Највеће изненађење нашег истраживања је да здрав људски мозак може да достигне температуре које би биле означене као грозница да се јаве у другим деловима тела“, каже биолог Џон О`Нил из Лабораторије за молекуларну биологију Велике Британије, један од аутора студије објављене у часопису „Брејн“.
Он објашњава да су повишене температуре мозга забележене код људи са можданим повредама, па је „грозница“ приписивана управо последицама траума.
Међутим, сада је тим научника уз помоћ магнетне резонантне спектроскопије (МРС), мерио температуру мозга код 40 здравих добровољаца старости од 20 до 40 година. Они су мождану температуру поредили са циркадијалним ритмом, биолошким ритмом људског организма којим се усклађују дневне, ноћне и друге бројне функције органа, као и са добима дана када је измерена.
Просечна температура мозга била је 38,5 степени, два степена више него температура тела мерена испод језика. Температура мозга варирала је у зависности од доба дана, можданог региона, година и пола испитаника, као и менструалног циклуса.
Женски мозак био је у просеку топлији за 0,4 степена, захваљујући расту температуре током менструалног циклуса, док је највиша забележена температура током испитивања била 40,9 степени.
Дневне варијације температуре биле су око један степен, док су спољни делови мозга генерално хладнији.
„Температура мозга пада током ноћи, када људи спавају, док расте током дана. Постоје добри разлози да верујемо како су те дневне варијације у вези са дугорочним здрављем мозга, што ћемо даље истраживати“, рекао је О`Нил.
Научници су направили и 4Д мапу температуре мозга и надају се да ће она моћи да послужи као водич како би здрав мозак требало да изгледа, иако је потребно још података.
Даља истраживања на 114 особа које су претрпеле трауматску повреду мозга, показала су да у том случају температура може још више да варира, од 32,6 до 42,3 степена.
Научници мисле да постоји и условна веза ритма температуре мозга са вероватноћом преживљавања можданих повреда. Такође, верују и да температура мозга расте са старењем, преноси „Сајенс алерт“. Према мишљењу научника, регулација температуре може бити кључ за здрав мозак.
„Будући да дневни ритам мождане температуре корелира са процентом преживљавања можданих повреда, то сугерише да мерење температуре мозга има велику клиничку вредност“, казала је неуролог Нина Рехоржек.
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Питао сам робота шта га плаши“: Инжењер Гугла суспендован после открића о вештачкој интелигенцији
Висок коефицијент није предуслов за успех у животу, али уопште није лоше када је висок - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2022
ДРУШТВО
Вежбе за мозак: Десет савета за бољу концентрацију и памћење
Мозак - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мозак не успорава све до 60. године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала