- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Турска, Русија и Украјина отвориле канал за решавање кризе са житом

CC0 / Pixabay / Кукуруз и пшеница
Кукуруз и пшеница - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
Пратите нас
Турска, Русија и Украјина су формирале отворени канал за комуникацију преко Министарства одбране Турске ради решавања проблема извоза „украјинског жита“, пренео је Државни телевизијски канал Турске „ТРТ Хабер“.
„У време када је констатован негативан утицај ове ситуације на земље у разним географским регионима, направљен је нови корак за решавање проблема. Под руководством министра одбране Турске Хулусија Акара формиран је отворени канал везе да би се детаљније анализирало питање и да би се криза окончала“, пренео је телевизијски канал.
Акар је навео да Анкара жели што пре да заврши посао и да има врло интезиван преговарачки распоред, како с Русијом, тако и са Украјином.
„Обе стране имају одређене примедбе. Радимо на уклањању привремених примедби“, рекао је Акар.
Уједињене нације су у више наврата упозориле на опасност од прехрамбене кризе због несташице жита, а Запад оптужује Русију да спречава испоруке украјинског жита на светско тржиште. Москва те оптужбе категорички одбацује.
Кијевске власти су саме створиле мноштво препрека за извоз жита: поред паљења жита у Маријупољској луци, украјинска војска је минирала акваторију Црног мора, што спречава извоз пшенице на светско тржиште бродовима.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
РУСИЈА
Лавров: Запад кризу са житом користи као стални извор глобалне стрепње
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала