- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров за Би-Би-Си: Русија није извршила инвазију, Запад није хтео да нас чује

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2022
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да Русија није извршила инвазију на Украјину. Специјална операција је објављена онда кода није било другог начина да се укаже Западу на злочиначко увлачење Кијева у НАТО, рекао је Лавров у интервјуу за Би-Би-Си.

„Нисмо извршили инвазију на Украјину. Објавили смо почетак специјалне војне операције онда када више није било начина да се Западу објасни да се бави злочиначким активностима, увлачећи Украјину у НАТО, брижно штитећи, бринући се и на све начине гајећи неонацистички режим чији је председник Владимир Зеленски још у септембру 2021. године (Нисте известили своје гледаоце о томе?) рекао да ако се неко у Украјини осећа као Рус онда нека иде у Русију“, рекао је министар.

Како је истакао, Зеленски је то јавно рекао.
„Када му је дописник Си-Ен-Ен рекао да је пук ‘Азов’ у неколико страних држава, у САД, Јапану, уврштен на листу екстремистичких, терористичких организација, Зеленски је слегнуо раменима и рекао да они имају много таквих батаљона и пукова и да су они такви какви су“, додао је Лавров.

Како је истакао, руска страна никога није нападала у Украјини, већ су у тој земљи нападали Русе.

„Још једном вам кажем: нисмо имали други излаз. Много пута, хиљаду пута смо све то објашњавали. Сада вашим западним оружјем украјински режим напада цивиле, градове, исто онако како су то радили 2014. Године, када су на власт дошли пучисти, када су бомбардовали центар Луганска из авиона, када су у Одеси спалили 50 људи“, истакао је Лавров и реторички запитао: „Да ли се ико тога сећа данас?“.

Замислите да у Републици Ирској забране енглески

Он је британском новинару објаснио ситуацију са руским језиком у Украјину на примеру Ирске.

„Ја вам објашњавам да украјински режим бомбардује сопствено становништво, а ви му продајете оружје како би наставио то да чини. Што се тиче геноцида. Ви сте Енглез? Замислите када би у Ирској (Републици Ирској, а не Северној Ирској) забранили енглески језик. Како би се Енглези осећали?“, упитао је руски министар.

На опаску британског новинара да „сигурно не би извршили инвазију“ министар је узвратио: „Зар то не би било понижење за вас?“
Он је подсетио да је руски језик забрањен у Украјини.
„Пробајте у Кијеву на улици, када шетају млади људи одређеног изгледа, да говорите руски“, додао је он.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
РУСИЈА
Историјски говор руског председника: Важне поруке за цео свет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала