- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Народна скупштина Бугарске гласала за оставку председника

© Wikipedia / Edal Anton LefterovЗграда Народне скупштине Бугарске у Софији
Зграда Народне скупштине Бугарске у Софији - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2022
Пратите нас
Већина посланика Народне скупштине Бугарске гласала је за смену председника Николе Минчева. Одговарајући предлог јуче је изнела партија „Постоји такав народ“, бивши коалициони партнер владајуће партије „Наставићемо промене“. Према наводима, 125 посланика гласало је „ЗА“, 113 „ПРОТИВ“, док је сам Минчев био „уздржан“.
Као повод за смену Минчева послужио је скандал који се тиче говора министра иностраних послова Бугарске Теодоре Генчовске. Она је јуче подробно одговарала на питања посланика у вези са политиком премијера Кирила Петкова према Скопљу. Генчовска представља партију „Постоји такав народ“ и она и њене колеге тврде да премијер води неку самосталну спољну политику, која је у супротности са националним интересима Бугарске.
Она је потврдила изјаву лидера партије „Препород“ Костадина Костадинова да је Петков обећао Европској комисији да ће до краја јуна дати зелено светло за преговоре о приступању Северне Македоније Европској унији. На седници се Генчовска позивала на дипломатска документа која наводно потврђују мишљење о плановима Петкова, иако је њихов садржај поверљив и не може се износити на отвореним седницама парламента. Супарничка странка „Наставићемо промене“ оптужила је председника парламента Николу Минчева за намерно стварање ситуације у којој Генчовска не може детаљно да одговори на питања поводом садржаја дипломатских докумената и састанака.
„Забранили сте одржавање затворене седнице, захваљујући чему је посебно ограничено право министра иностраних послова да износи чињенице које могу да докажу злочине. На тај начин ви, господине председниче, помажете прикривање злочина, изјавио је Радомир Чолаков из бивше владајуће партије „ГЕРБ“.
Премијер Кирил Петков захвалио је партијском колеги за добро обављен посао и истакао да је његова смена изазвано искључиво несугласицама између владајуће коалиције и њених противничких партија „Постоји такав народ, „ГЕРБ“, „Покрет за права и слободе“ и „Препород“.
Сам Никола Минчев такође је изјавио да правих основа за његову смену није било.
Следеће недеље ће се пред Кабинетом наћи тежак задатак: јуче је партија „ГЕРБ“ изнела предлог за изгласавање неповерења Влади. Партија „Постоји такав народ“ је иступила из састава владајуће коалиције, па преостале партије „Наставићемо промене“, Бугарска социјалистичка партија и „Демократска Бугарска“ – имају задатак да привуку на своју страну нове посланике и поново формирају парламентарну већину.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
СВЕТ
Бугарски политичар о распаду владајуће коалиције: Влади до краја јуна долази крај
Канцелар Немачке Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2022
РЕГИОН
Шолц позвао Бугарску да деблокира преговоре Скопља и ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала