- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Патрушев: Кључни чинилац агресивне политике САД је безобзирна експанзија НАТО-а

© Фото : Фотохост-агентство sco-russia2020.ru / Уђи у базу фотографијаСекретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
Пратите нас
Војна инфраструктура Северноатлантске алијансе се сасвим приближила границама Русије и Белорусије и НАТО наставља да повећава своје присуство у том правцу, изјавио је секретар Савете безбедности Русије Николај Патрушев на састанку с колегама из Организације Договора о колективној безбедности (ОДКБ) у Јеревану.
Патрушев је констатовао да се ситуација у Источноевропском региону колективне безбедности суштински погоршала.
„Један од кључних чинилаца агресивне политике САД и њихових савезника је безобзирна експанзија НАТО-а. Без обзира на политичка уверавања која слушамо, инфраструктура НАТО-а се сасвим приближила руским и белоруским границама“, упозорио је Патрушев.
Он је констатовао да вежбе НАТО-а, које се стално одржавају, потврђују да Северноатлантска алијанса Источну Европу доживљава као позорницу војних дејстава.
„Нато се користи као инструмент спољне политике, у суштини једне земље. То се чини врло агресивно и погоршава ионако сложену међународну ситуацију у области безбедности“, констатовао је Патрушев.

Украјина постала база за војно-биолошке програме Вашингтона

Према његовој оцени, страховања Москве да је Украјина постала база за војно-биолошке програме Вашингтона су се потврдила током руске специјалне војне операције.
„Током операције су се потврдиле наше сумње да је Украјина постала база за војно-биолошке програме Вашингтона. Такви пројекти САД захтевају посебну пажњу цивилизованог света, јер се само Американци нису придружили протоколу о узајамној контроли у оквиру међународне Конвенције о биолошком и токсичном оружју“, рекао је Патрушев.
Он је истакао да је прикупљена база доказа, која садржи чињенице о томе да САД и Украјина нарушавају међународне законе.

Запад жели да евроазијске земље претвори у марионтеске државе

Секретар Савета безбедности Русије је упозорио и на то да Запад покушава да разруши ОДКБ, Заједницу независних држава и Евроазијску економску унију и да земље Евроазије претвори у марионетске државе које се боре једна против друге.

„Као претњу видимо напоре САД и њихових савезника да разруше интеграционе заједнице које су створене на постсовјетском простору: ОДКБ, ЗНД и ЕАЕУ. Дугорочни циљ им је да претворе Евроазију у запаљиви простор са супротстављеним државама, претвореним, налик на Украјину, у марионетске и колонијалне земље“, рекао је Патрушев.

Студенти школовани у Америци враћају се као агитатори обојених револуција

Он је, такође, указао на то да се студенти који су се школовали у САД кући враћају као агитатори спремни да стварају подлогу за реализацију сценарија обојених револуција.
„Амбасаде САД и низа европских земаља дају стипендије и организују обуку државних службеника. У Вашингтону су такође усмерени на промену школског и високошколског образовања, уз подршку краткорочних боравака најбољих студената у Америци, одакле се они враћају као агитатори спремни да на основу такозваних демократских промена стварају подлогу за реализацију сценарија обојених револуција“, рекао је Патрушев и додао да у САД постоји око стотину невладиних информативних агенција које су отворене у последњој деценији на постсовјетском простору.
Према његовој оцени, посебну пажњу је неопходно посветити информационој сфери.
„Како показује анализа ситуације, број изазова у области информационе безбедности стално расте. Такво стање ствари је везано пре свега за растуће тежње САД и њихових савезника ка потпуној доминацији у информационом простору, како би диктирали целом свету сопствена правила регулисања сфере коришћења информационо-комуникацоиних технологија, неусклађена са ставовима суверених држава“, рекао је Патрушев.
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
РУСИЈА
Патрушев: Дијалог Москве и Кијева прекинут кривицом НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала