- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Провоцирао Србију, а сада је епицентру скандала и под истрагом због клађења

© Sputnik / Елена Руско / Уђи у базу фотографијаГранит Џака показује албанског орла на утакмици Швајцарска-Србија
Гранит Џака показује албанског орла на утакмици Швајцарска-Србија - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
Пратите нас
Везиста Арсенала Гранит Џака нашао се у епицентру скандала о којем брује британски медији због жутог картона добијеног у мечу са Лидсом који су „тобџије“ добиле у гостима 4:1. Национална агенција за борбу против криминала отворила је истрагу због великих уплата да ће Швајцарац албанског порекла „пожутети“ у финишу сусрета, што се и догодило.
Бура на Острву због нечега што се догодило 18. децембра 2021. године, али је сада доспело у јавност.
Црвену лампицу упалиле су огромне уплате на опкладу да ће капитен Арсенала Гранит Џака добити јавну опомену, упркос томе што је његов тим претходно обезбедио три бода јер је имао високу предност 4:1 у двобоју са Лидсом.
Тешко је тада уопште помислити да ће неко од фудбалера, чији тим води толиком разликом, доћи у ситуацију да добије жути картон. Ипак, на појединим сајтовима за клађење у последњих десетак минута пласиране су велике своте новца да ће баш Џака добити жути картон, а квота је била преко 5.00!
Џака је добио картон због одуговлачења игре и то након прекршаја на половини Арсенала. Дуже од 20 секунди није прилазио лопти и уопште желео да изведе фаул, што је главни арбитар меча Андре Маринер санкционисао жутим картоном у 86. минуту.
Према наводима Дејли Мејла под ознаком „ексклузивно“, неко је уплатио 50.000 фунти да ће Џака "пожутети", а за то је узео вртоглавих 250.000 фунти, што је пробудило сумњу код Националне агенције за борбу против криминала.
Водеће светске кладионице су то моментално пријавиле Фудбалској асоцијацији Енглеске која је спровела шестомесечну истрагу и ствар је проследила Националној агенцији за борбу против криминала због сумњи у велики скандал са клађењем.
Оно што додатно погрева сумњу у закулисне радње је да је квота, у тренутку када је пласирана, била знатно већа него пре почетка сусрета за „исти грех“, наводи се у тексту Дејли мејла.
Мада, заправо ту ништа и није превише чудно, с обзиром на то да је реч о клађењу уживо и да, пошто је времена за прављење картона било све мање, логично је да квота буде већа.
Џака је познат као фудбалер склон добијању јавних опомена. Арсеналов задњи везни је прошле сезоне добио чак десет жутих картона и два црвена, што значи да је у више од четвртине мечева за „тобџије“ био опоменут.
У Енглеској су ретки доказани случајеви због намештања за клађење, мада је дефанзивац Линколн ситија Бредли Вуд суспендован шест година 2018. након што је проглашен кривим за намерно добијање два жута картона у четвртфиналу ФА купа претходне сезоне.
Откривен је његов план са седморицом пријатеља који су се кладили да ће он добити картоне, а пласиране су опкладе у износу од око 10.000 фунти, што је знатно мање од износа који су тренутно у „случају Џака“.
Фудбалски савез Енглеске одбио је да коментарише наводе које је у јавност изнео Дејли Мејл, али је на каријеру Гранита Џаке свакако бачена мрља.
Подсетимо, Џака је играо против Србије на Мундијалу у Русији 2018. године и постигао је погодак (2:1 за „сајџије“) после чега је провоцирао, показајући рукама двоглавог орла.
Тај гест окарактерисан је као националистички симбол који представља двоглавог орла на албанској застави, а исто је учинио и Ђердан Шаћири.
Интересантно, али судбина је поново спојила Џаку, Шаћирија и Србију, с обзиром на то да ће Швајцарци на Светском првенству у Катару поново бити ривал Орлова. Ту су још Бразил и Камерун.
Гана - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
Катар 2022
„Црне звезде“ су поново у моди, али само као резерва
Данил Уткин, фудбалер Ростов - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
СПОРТ
Бомбардер са Дона се вратио кући /видео/
Српски фудбалер Марко Грујић на утакмици против Милана - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
СПОРТ
Митровићу стиже друштво – још један Орао слеће у „колевку фудбала“?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала