- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Искупљење“ за колонијалне злочине: Белгија породици враћа једини остатак убијеног афричког лидера

Патрис Лумумба - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
Пратите нас
Белгија је најавила да ће вратити златни зуб убијеног афричког лидера Патриса Лумумбе у покушају да се искупи за колонијалне злочине које је починила на подручју централне Африке.
Посмртни остатак убијеног лидера Републике Конго биће враћен његовој породици у тренутку када се Брисел суочава са својом крвавом прошлошћу и насилном експлоатацијом коју је Белгија спроводила у централној Африци, преноси лондонски дневник Гардијан.
Реликвија је све што је остало од Патриса Лумумбе, првог премијера Демократске Републике Конго, познате раније под именом Република Конго.
Лумумбу, који је био икона борбе против колонијализма у Африци, убили су сепаратисти и белгијски плаћеници 1961. године.
Убице су раствориле његове посмртне остатке у киселини, али зуби су сачувани као сабласно подсећање на ликвидацију овог харизматичног афричког политичара.
Лумумбин син Роланд изјавио је да враћање зуба значи да породица коначно може да „се опрости и ожали Патриса Лумумбу“.
„Не могу да кажем да је тај осећај радостан, али за нас је позитивно што можемо да сахранимо вољену особу. Његова душа ће моћи да почива у миру, а нама је то важно“, рекао је Роланд Лумумба.
Као пан-афрички лидер који је одиграо кључну улогу у борби за независност своје земље, Лумумба је 1960. године постао и први демократски изабрани председник Демократске Републике Конго, пре тога познате као Република Конго.
У року од само годину дана, постао је жртва хладноратовске политике и унутрашње борбе за власт и покушаја побуњеничке групе у провинцији Катанга богатој минералима да се отцепи.
Западни званичници су били забринути да би Лумумба могао да се приближи Совјетском Савезу и затражи заштиту што би Москви омогућило приступ стратешким природним ресурсима као што је уранијум, наводи Гардијан, преноси Танјуг.
Према налазу комисије белгијског парламента, иако су убиство Лумумбе извршили припадници оружаних формација Катанге, егзекуцију и уништавање тела предводила су четири белгијска официра потчињена властима Катанге, које су добијале подршку од белгијских рударских корпорација. Белгија се 2002. године извинила народу Конга због „моралне одговорности“ за смрт Лумумбе.
Белгијска комисија утврдила је и да је постојала сарадња америчке ЦИА и белгијских власти у ранијим безуспешним покушајима да се Лумумба убије. Такође, поједини историчари, као што је Медлин Калб, тврде да је ЦИА била умешана и у заробљавање и егзекуцију Лумумбе, наводи Википедија.
Патрис Лумумба - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
Београд је био на ногама и због Патриса Лумумбе: Како је уништена светска солидарност
Национална застава на згради Владе Белгије. - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2019
Дух монструозног злочина закуцао на врата Брисела који — жмури
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала