- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Који су најчешћи поремећаји менталног здравља у Србији

CC0 / pixabay / Уплакан мушкарац.
Уплакан мушкарац. - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
Пратите нас
Директорка Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ Ивана Сташевић Карличић изјавила је, на Фестивалу менталног здравља, да су најчешћи поремећаји менталног здравља у општој популацији анксиозност, депресија и деменција и да се због њих грађани најчешће и обраћају стручњацима.
„За првих сат и по времена трајања Фестивала менталног здравља више од 100 грађана се обратило присутним стручњацима како би сазнали да ли стварно имају неки проблем са менталним здрављем или само имају субјективни осећај да код њих није нешто у реду“, изјавила је за Танјуг Ивана Сташевић Карличић.
„Они су скрининговани на анксиозност, депресију и деменцију који су и иначе најчешћи поремећаји менталног здравља у општој популацији и на шта се грађани највише жале“, рекла је докторка.
Навела је да су грађани добили смернице да могу да се јаве бесплатном сервису Министарства здравља и клинике „Лаза Лазаревић“ на број 0800/309 309 који 24 сата анонимно пружа интервенције у кризи и даје савете грађанима који му се обрате.
Додала је да се стручњацима овог центра за прве две године његовог рада обратило више од 12.000 људи и да више од 50 одсто њих није имало никакву болест, што према докторкиним речима, значи да је испуњена мисија превентивног рада у овој области.
У складу са тим, навела је да је једна од порука Фестивала који се одржава у јуну, националном месецу менталног здравља, боље спречити него лечити.
„Зато немојте мењати свет око себе, мењајте себе и свој однос према том свету да би се боље носили са стресом“, поручила је др Ивана Сташевић Карличић.
Лекови - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2022
ДРУШТВО
Петина грађана Србије пије лекове за смирење
Вожња бициклом - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
ДРУШТВО
Како вожња бициклом утиче на физичко и ментално здравље
Жена - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
ДРУШТВО
Десет болести које се наслеђују са мајчине стране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала