- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Хоће ли „фудбалски Битлси“ моћи да свирају без „афричког Марадоне“?

© AFP 2023 / FRANCK FIFEСадио Мане, Ливерпул
Садио Мане, Ливерпул - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
Пратите нас
Одлуком да пређе у Бајерн из Минхена после шест успешних година на Енфилду, сенегалски нападач Садио Мане (30) је означио крај ере једног од најефикаснијих фудбалских трија у историји ове игре.
Мане је био једно од првих појачања у ери Јиргена Клопа на Острву, а од доласка из Саутемптона 2016. за 30 милиона евра одиграо је 454 мечева у свим такмичењима за енглеског великана. Чувени трио - Фирмино, Салах и Мане - из милоште је прозван „фудбалски Битлси“, и заиста је претходних година свирао једну од најлепших фудбалских музика икада.
Уосталом, док су се оригинални музички „Битлси“ распали 1970. године и иза себе оставили 13 студијских албума и 211 песама, ови фудбалски „Битлси“ који су се распали 2022, оставили су иза себе шест трофеја и 338 голова.
Предњачио је Мохамед Салах са 156 голова и 58 асистенција, док је други најубојитији био управо Мане, из милоште прозван „афрички Марадона“, који је за „црвене“ забележио 107 погодака и 30 асистенција. На крају ту је и Фирмино са 75 погодака и 49 асистенција.
Када се све те бројке сагледају, јасно је да ће голови и асистенције Манеа изузетно недостајати екипи са Енфилда. Наравно, ту су Диого Жота и Луис Дијаз, као и новопридошли Дарвин Нуњез, али је питање да ли ће неко од њих моћи да одмени Манеа на адекватан начин јер је Садио посебан тип играча.
На 51 утакмици прошле сезоне, Садио Мане је постигао 23 гола и имао пет асистенција. Иако му је последњих година реализација била у паду, константно је био у плановима тренера Јиргена Клопа током успешних шест сезона. Мане је најбољи био у прве три сезоне на Енфилду када је имао просек од 0,6 учешћа у головима Ливерпула, а до 100. поготка у црвеном дресу стигао је само неколико дана после Салаховог 100. поготка.
У периоду док је играо сјајно за Ливерпул, „афрички Марадона“ је доста унапредио и игру и резултате селекције Сенегала, која дуго до његовог сазревања није успевала да се пласира на велико такмичење.
© AFP 2023Садио Мане, Ливерпул
Садио Мане, Ливерпул - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
Садио Мане, Ливерпул
После дугих 16 година коначно су се квалификовали на Светско првенство у Русији 2018, затим 2019. стигли и до финала Купа Африке где су поражени од Алжира (0:1), али су се континенталне титуле докопали две година касније победивши Египат на пенале.
Салахову селекцију Мане је избацио и на пенале у баражу за Светско првенство у Катару ове године, а у свим успесима своје селекције имао је водећу улогу. Зато је Бајерн срећан што га је довео јер ће искуство и квалитети Садија Манеа бити важан фактор у годинама које долазе.
А Ливерпул? Мораће Јирген Клоп да формира неке нове фудбалске „Битлсе“.
Норвешки фудбалер Ерлинг Холанд - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
СПОРТ
„Дуге деветке" су опет на цени /видео/
Застава Лиге нација пред почетак меча - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
СПОРТ
Звезде су биле смркнуте – али некима је и свануло
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала