Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Завршен протест дела радника „Фијата“, два сата био блокиран пут Крагујевац-Краљево

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредставници радника Фијата после разговора у Влади Србије са Аном Брнабић
Представници радника Фијата после разговора у Влади Србије са Аном Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Пратите нас
Завршено је још једно протестно окупљање дела незадовољних радника „Фијата“ који су на два сата блокирали магистрални пут Крагујевац-Краљево.
Протест је одржан након што је истекао рок за пријављивање радника за рад у Словачкој и прошао је без инцидената.
Саша Ђорђевић, председник Самосталног синдиката фабрике „Фијат“, истакао је да су нови детаљи у вези са заштитом положаја осетљивих категорија запослених охрабрујући и да су изазвали интересовање радника.
„У суботу смо добили нове детаље који се односе на заштићене категорије. Оне су коначно дефинисане како треба. Конкретно ово се односи на мајке са децом до пет година и то видимо као добар искорак“, рекао је Ђорђевић.
Зоран Миљковић, председник Самосталног синдиката „Фијат пластик“ истакао је да се траже писане гаранције, као и да се од захтева не одустаје.
„Чекамо сутра до 12 сати званичну понуду Владе и тражимо писане гаранције. Уколико их не буде, крећемо у среду за Београд“, рекао је Миљковић.
Један од запослених у „Фијату“ наводи да се није одлучио за одлазак у иностранство, јер је период на две године, сматра, дугачак.
„Премишљали смо се, али ту је највећи проблем тај период од две године, породице да оставимо жене и децу...Да је на три месеца, многи би пристали“, казао је један од запослених, пренео је Танјуг.
Иначе, рок за пријављивање првобитно је био 15. јун, али се до тада изјаснило мање од 140 запослених за рад у иностраним погонима „Стелантиса“, па су послодавац и Влада Србије договорили да помере рок за 20. јун, уз нешто измењене услове рада, како би се сакупило неопходних 1.000 радника.
Влада Србије и компанија „Фијат аутомобили Србија“ потврдили су у суботу да ће бити заштићене рањиве категорије запослених и жене и да ће гарантовати радна места онима који се одлуче за рад у иностранству.
Подсетимо, део радника „Фијата“ протестовао је и у петак испред Скупштине града Крагујевца.
Представници радника Фијата - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
ЕКОНОМИЈА
Влада и Фијат потврдили оно што је већ договорено - ко из Фијата може да се пријави за програм
СРБИЈА
Ана Брнабић: Радници „Фијата“ протестом прекршили договор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала