- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макрон без апсолутне већине у парламенту - освојио 245 посланичких места

© AP Photo / Pool/Ludovic MarinЕмануел Макрон гласа на парламентарним изборима у Француској
Емануел Макрон гласа на парламентарним изборима у Француској - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
Пратите нас
Коалиција „Заједно“ председника Француске Емануела Макрона освојила је 38,48 процената гласова, односно 245 мандата у скупштини, показују резултати другог круга парламентарних избора у Француској.
То је најмања већина у историји Пете Републике која ће се суочити са 131 послаником леве коалиције „Нупес“ Жан Лика Меланшона, преноси Танјуг писање Ројтерса.
Десничарска странка Национално окупљање Марин Ле Пен освојила је 17,20 одсто гласова, или 89 посланичких места, док су Републиканци добили 61 мандат.
Према подацима француског МУП-а, излазност на јучерашњим изборима је била 46,23 одсто, што значи да је апстинирао рекордан број бирача, чак 53,77 одсто.

Меланшон: Потпуни пораз председничке странке

Лидер Нова народна еколошка и социјална унија (Нупес) Жан-Лик Меланшона поздравио је синоћ након другог круга парламентарних избора у Француској "тотално разбијање председничке странке".
„Нико нема већину. Француска се изјаснила и мора се рећи недовољно, јер је ниво апстинената и даље превисок, што значи да велики део Француске не зна где да се окрене, тако да су три блока на сличном нивоу", навео је Меланшон, преноси Фигаро.
"Али то је неуспех "макроније", морални неуспех оних који су свима давали лекције. Они су ојачали Национално окупљање" Марин Ле Пен, сматра Меланшон.

Ле Пен: Убедљиво највећа победа наше политичке породице

Председница Националног окупљања (РН) Марин Ле Пен истакла је да је та десничарска странка на јучерашњим парламентарним изборима у Француској остварила "убедљиво највећу победу у историји".
"Наша посланичка група ће бити далеко највећа у историји наше политичке породице. Ово поверење нас обавезује", истакла је Ле Пен, преноси Фигаро.
Према њеним речима, Национално окупљање је постигло свој циљ "да Емануел Макрон постане председник мањине, без контроле власти" и да се настави политичка рекомпозиција која је неопходна за демократску обнову.
Према последњим подацима, коалиција "Заједно" председника Француске Емануела Макрона освојила је 245 мандата, 131 лева коалиција НУПЕС Жан Лика Меланшона, десничарска странка Национално окупљање Марин Ле Пен 89 посланичких места, док су Републиканци добили 61 мандат.
Бројање гласова након другог круга парламентарних избора у Француској - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
СВЕТ
Макронов штаб после губитка већине шаље сигнале за коалицију, Меланшон поручује - пораз председника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала