- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски премијер алудира на то да његови противници у парламенту промовишу интересе Русије

© Wikipedia / Edal Anton LefterovЗграда Народне скупштине Бугарске у Софији
Зграда Народне скупштине Бугарске у Софији - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Пратите нас
Тензије између владајуће коалиције и опозиције у Бугарској не јењавају – данас је одржана седница скупштине уочи гласања о неповерењу влади. Бивши коалициони партнери разменили су оштре реплике када је реч дошла до преласка Бугарске на евро.
Посланик странке „Постоји такав народ“ Љубомир Каримански подсетио је колеге из странке „Наставићемо са променама“ на одредбу „Еврозона“ у коалиционом споразуму. Документ предвиђа да Министарство финансија и Бугарска народна банка треба да припреме анализу позитивних и негативних страна увођења евра.
Притом, коалициони партнери су се обавезали да ће што пре прећи на евро. Опозициона странка „Препород“ оптужила је странку премијера да наставља са политиком претходног кабинета и да тежи да уведе евро у Бугарској.
„Не треба нам да се настави то лудило и стога сматрамо да садашња власт треба да оде“, рекао је посланик странке „Препород“ Џончо Ганев.
Лидер странке „Наставићемо са променама“, премијер Кирил Петков обрушио се на своје противнике са контраоптужбама. По његовим речима, иза гласања о неповерењу влади не крију се изнете оптужбе, него намера да се штите интереси других лица која нису присутна у парламенту.
Премијер је алудирао на то да странка „Препород“, која се противи увођењу евра, у ствари промовише тезе руске амбасадорке Елеоноре Митрофанове.

„Будимо искрени, прави разлог који се крије иза гласања о неповерењу су четири особе које овде нису присутне. Први је господин Бојко Борисов (лидер странке ГЕРБ) који се плаши да ће и њега стићи правда. Друга особа је господин Дељан Пејевски (посланик 'Покрета за права и слободе') који се плаши да ће његове компаније остати без милијарди издвојених за изградњу. Овде је неко нешто покушао да каже о евру – госпођа Митрофанова није тако страшна особа, не морате слушати све што говори“, рекао је Петков.

Како је додао четврта особа је његов противник, лидер странке „Постоји такав народ“ Слави Трифонов.
Гласање о неповерењу влади у Бугарској одржаће се сутра. Ту иницијативу је изнела странка ГЕРБ, а подржали су је посланици из других странака, које нису део владајуће коалиције.
Протест у Скопљу у организацији ВМРО-ДПМНЕ са захтевом да се одрже ванредни избори - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
РЕГИОН
Велики протест у Скопљу: Опозиција тражи ванредне изборе /фото, видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала