- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Велико срце „афричког Марадоне“ – прича због које ћете га заволети још више

© AFP 2023 / OLI SCARFFСадио Мане, Ливерпул
Садио Мане, Ливерпул - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
Пратите нас
Репрезентативац Сенегала Садио Мане поново је привукао пажњу јавности, али не неким пикантним информацијама о уговореном милионском трансферу из Ливерпула у Бајерн из Минхена, већ одлуком да своје село у домовини, Бамбали, претвори у град.
Осведочени ас светског фудбала или „афрички Марадона“, како га из милоште зову, познат је ван терена као велики покровитељ, човек који не жали новца како би усрећио оне који га имају много мање од њега.
Прича о простом мобилном телефону коју годинама носи у џепу, јер му ајфон не треба, постала је култна и нема ко за њу није чуо. Ипак, сада се истиче много озбиљнијом акцијом која прети да засени све што је икада урадио у животу за најмилије.
Бамбали, се зове село у коме је Мане рођен пре равно 30 година, у њему живи око 2.000 становника, а тамо су недавно завршене болница од пола милиона евра (коју ће користити становници из околних 34 села) и основна школа, која је коштала око 300.000 европских новчаница.
Према наводима из Африке, Мане сваког месеца породици у свом селу даје по 70 евра. Ипак, ту информацију треба узети с резервом јер се и код нас својевремено причало да Немања Матић плаћа рачуне у локалној продавници својих земљака из Врела (код Уба), што је убрзо демантовано, али је остала „урбана легенда“.
Оно што је сигурно је да је Мане изградио у селу и пошту и бензинску пумпу, за шта постоје снимци са отварања, а прича се и да уводи 4Г интернет мрежу за све своје земљаке како би могли да гледају његове утакмице.
Такође, познато је да Садио Мане сваке године поклања по неколико лаптопова од по 400 евра најбољим ђацима у средњој школи у Бамбалију, као и бесплатну спортску опрему свим клинцима из свога села.
Како да га не волите?
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
СПОРТ
Пљачка Југославије и историјска неправда: „Пустили су нам гас у свлачионицу...“
Садио Мане, Ливерпул - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
СПОРТ
Хоће ли „фудбалски Битлси“ моћи да свирају без „афричког Марадоне“?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала