- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Уредник Викиликса: Америка прогања Асанжа јер је открио истину о њиховим грешкама

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс / Уђи у базу фотографијаЏулијан Асанж протест у Лондону
Џулијан Асанж протест у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
Пратите нас
Главни и одговорни уредник Викиликса Кристин Храфнсон оценио је да је свима јасно да Џулијана Асанжа политички прогоне Сједињене Америчке Државе, које су се осетиле понижено јер је откривена истина о њиховим грешкама.
„То је наш примаран посао у овом тренутку и све наше напоре смо тренутно уложили у то“, рекао је Храфнсон и упозорио да случај Асанж може да има велике последице на слободу медија.
Он је нагласио да су све велике медијске организације и новине у Великој Британији уреднички осудиле екстрадицију – Дејли телеграф, Гардијан, као и Дејли мејл.

„Репутација Запада и нарочито Велике Британије је уништена. Сада немају основа да критикују недостатак слободе медија у другим земљама када некога ко је објавио теме од светског значаја држе у затвору у Лондону дуже од три године“, указао је Храфнсон за Глас Српске.

Он је истакао и да министар унутрашњих послова Велике Британије Прити Пател, која је одобрила изручење, није слушала ни гласове респектабилних политичара из света који су тражили да се овај случај приведе крају.
Храфнсон је подсетио да су се за Асанжа заузели Жан-Лик Меланшон, који је на челу левичарске коалиције у Француској и који је рекао да ће, ако постане премијер, Асанж добити држављанство Француске и да ће захтевати да га испоруче тој земљи.
Храфнсон каже да је председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор изјавио да ће замолити америчког председника Џозефа Бајдена да се позабави случајем оснивача Викиликса, а слично је поступила и потпредседник Аргентине Кристина Киршнер.
Британски министар унутрашњих послова Прити Пател одобрила је 17. јуна изручење оснивача Викиликса Џулијана Асанжа САД, које га терете по 18 тачака оптужнице, укључујући кршење закона о шпијунажи.
Америчке власти траже Асанжа по 18 тачака, укључујући оптужбе за шпијунирање, које се односе на објављивање огромних количина поверљивих америчких војних записа и дипломатских депеша.
Викиликс је раније саопштио да ће се Асанж жалити на одлуку о изручењу САД.
Присталица Џулијена Асанжа са постером са ликом оснивача Викиликса, на протесту испред суда у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2022
СВЕТ
Одобрено изручење Асанжа Америци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала