- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Макрон позвао све земље у Европску политичку заједницу – од Исланда до Украјине – али не и Русију

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINЕмануел Макрон
Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да да ће Европска унија позвати све земље од „Исланда до Украјине“ у будућу Европску политичку заједницу, али по свему судећи, Русију у тај списак није укључио.
Наиме, он је на конференцији за новинаре након самита лидера ЕУ у Бриселу рекао да ће позиви за Европску политичку заједницу бити послати свим чланицама европске економске зоне, као и земљама које теже да уђу у ЕУ, међу којима су и бивше совјетске републике, али је исто тако нагласио и да ће границе те будуће заједнице бити утврђене на ободима Украјине и Молдавије, самим тим искључујући Русију из пројекта.
Такође је додао и да ће први сусрет у том формату бити организован у Чешкој за време њеног председавања Европском унијом, односно у наредних шест месеце.
Подсетимо, Француска је, као тренутно председавајућа Саветом ЕУ, представила неформални документ којим предлаже да се до краја ове године формира Европска политичка заједница, отворена за „све европске државе које желе заједно да допринесу безбедности, стабилности и просперитету европског континента“.

„Европска политичка заједница би била отворена за европске државе које деле заједнички скуп демократских вредности, без обзира на то да ли су чланови Уније или не и без обзира на њихов тренутни однос са Европском унијом: да ли желе да јој се придруже, напустили су је, не планирају придружити јој се, или су са њом повезани само економским споразумима“, наводи се у тексту документа у који је Тањуг имао увид.

Француска у свом тзв. „нон-пејперу“, поднетом као нацрт за разматрање и даљу расправу, наводи да тренутно политика проширења, због обимних реформи и трајања процеса, „не нуди неопходан политички оквир за одговор на хитне историјске и геополитичке потребе“ настале након почетка сукоба у Украјини као ни за „политичко структурисање“ европског континента.
Тријумфална капија у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
СВЕТ
Шта пише у француском документу којим се предлаже формирање Европске политичке заједнице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала