00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Без сарадње Срба и Руса нема остварења словенског сна
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Знате ли шта је заправо „ваздух“ у кесици чипса и чему служи

© Depositphotos.com / VadimVaseninГрицкалице
Грицкалице - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
Пратите нас
Колико пута сте доживели разочарање када сте отворили кесицу чипса и видели да је она до пола – празна, односно да је у њој ваздуха колико и грицкалица. Постоји много амбалаже која доводи у заблуду и купцима често може бити тешко да прецизно уоче исправну величину.
Оно што су многи од нас помешали са ваздухом у чипсу је заправо – азот, инертан гас који се користи током процеса паковања за уклањање „ваздуха“, а посебно кисеоника који би проузроковао да чипс постане устајао и да уље постане ужегло.
Кисеоник је врло реактиван, што значи да се спаја са другим молекулима, а то доводи до кварења хране или губитка свежине. Коришћењем азота за избацивање кисеоника у кесицама грицкалица продужава се рок трајања, а квалитет хране се задржава, преноси портал Кликс.ба.
Такође, верује се да азот даје чипсу „заштитни јастук“. Наиме, како чипс има дуг пут од производње до потрошача, произвођачи чипса намерно пуне паковање азотом како би га заштитили од оштећења током транспорта.
Ако сте се уплашили да је азот штетан можете бити мирни: чак 78% ваздуха који удишемо чини азот.
Храна у фрижидеру - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2022
ДРУШТВО
Десет намирница које никада не треба да замрзавате
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала