- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Немачко спречавање кандидатуре БиХ – казна за Додика

© AP Photo / Olivier MatthysНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
Пратите нас
Немачко спречавање добијања статуса кандидата Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ је освета Додику због његовог односа према Кристијану Шмиту и због блискости са Русијом, док у Федерацији БиХ ту одлуку виде као још један разлог да упиру прстом у Србе.
Немачка је спречила статус кандидата Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији јер је против Срба у свакој варијанти, а пошто су Срби део БиХ, ту би се морало рачунати да би и Република Српска била истовремено кандидат за ЕУ, сматра политиколог из Бањалуке Анђелко Козомара.
Против кандидатуре БиХ за чланство у Европској унији на Самиту ЕУ-Балкан у Бриселу биле су Немачка, Холандија и Француска.

„Освета“ због Шмита и блискости Додика са Русијом

Немци су нескривено против Милорада Додика и његовог односа према немачком грађанину Кристијану Шмиту који се лажно представља као високи представник за БиХ, додаје Козомара.
„Додик је изрекао и доста увреда на његов рачун, мало недипломатски, неодмерено али он је такав и морате га уважавати јер он је члан Председништва, волели га или не. Немачка није била сама, ту су и Француска и Холандија, али Немачка је лидер ЕУ и хоће да диктира услове за све земље па тако и за БиХ“, каже Козомара за Спутњик.
Истиче да је Немачки вето на статус кандидата не само освета Додику због Шмита него и због његовог отвореног подржавања Русије и блискости са челним људима Руске Федерације. Додик то не крије и тиме се поноси и зато Немачкој не одговара да у ЕУ дође земља чија ће половина бити проруски оријентисана.

Протекторима не смета Федерација БиХ

Кад је реч о Шмиту, Козомара каже да је он био избор Ангеле Меркел. Претходно је био министар пољопривреде у њеној влади, а како није знала шта би с њим, досетила се да га постави за високог представника. А то што РС не признаје Шмита за високог представника у БиХ, директан је удар на Немачку, наглашава наш саговорник.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
РЕГИОН
Додик: Шолц поручује да им верујемо, а Немачка спречила кандидатски статус БиХ

„Додик не само да неће да се састане са њим већ га исмева што се труди да се покаже као високи представник. Дакле, они су ово искључиво урадили због Додика и РС, други део БиХ њима не смета, јер та Федерација је под потпуним патронатом западних земаља, односно тзв. земаља Квинте које управљају БиХ у сваком погледу. Амбасадори тих пет земаља су овде практично протектори и не баве се дипломатијом већ унутрашњим питањима БиХ и њима је једино трн у оку Милорад Додик и РС.“

Познато је да су због тога одбили статус кандидата БиХ, мада нису то јавно рекли, наглашава Козомара.

Одбијање кандидатуре – признање за лојалност Федерацији БиХ

Федерација БиХ је, са друге стране, јединствен случај у Европи једног дела земље који се тако сервилно односи према земљама Запада и послушно извршава све њихове налоге, тако да њима све изгледа као успех, „било да су кандидати или да нису“, оцењује Козомара.
Зато одбијање кандидатуре политичка врхушка ФБиХ доживљава као признање за лојалност, а уз то добили су још један разлог да упиру прстом у Србе по ко зна који пут у последњих 30 година.

Екипа са Баш чаршије

Козомара подсећа да је, с дуге стране, Додик договорио повољну цену гаса за БиХ с руским председником Владимиром Путином, а 90 одсто тог енергента користи Федерација. Међутим, челници ФБиХ су и даље против Русије, иако је Додиков договор са Путином о гасу и у њиховом, и у интересу Републике Српске.
Самит  ЕУ - Западни Балкан у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
СВЕТ
Лидери ЕУ усвојили закључке о Западном Балкану: Шта пише у њима
„Реч је о једној необичној политичкој структури људи каква се не памти да је постојала у Европи, то је та бошњачка, башчаршијска екипа која не зна шта хоће. Они немају никаквих идеја, за све иду у стране амбасаде и питају их шта да раде. То њима није никаква медвеђа услуга, они то доживљавају као признање што су лојални. А требало би знати оно о чему сви ћуте - да је БиХ данас стециште озлоглашених терориста из Исламске државе који су падом ИСИЛ-а побегли овде и многи од њих су добили пасоше БиХ. “
Таква држава не треба ЕУ, али они то неће јавно да кажу, закључио је Козомара.
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2022
РЕГИОН
„Шмит је добио – сиктер“: Милановић оштро о дипломатској ноти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала