- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Европски пут постао бесмислен у БиХ

© Sputnik / Бранко МаксимовићЧлан председништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за Спутњик
Члан председништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за Спутњик - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бијељини да је након прошлонедељног самита у Бриселу европски пут у БиХ потпуно бесмислен и оценио да би га требало редефинисати и поставити у реалне временске оквире.
Коментаришући одлуку о додељивању статуса кандидата за чланство у ЕУ Молдавији и Украјини, Додик је рекао да ако унија не престане да поставља „неке илузорне захтеве“ БиХ нема потребе ни да ради на томе.

„Они мисле да смо ми овде људи мање вредности, они мисле да нас треба стално притискати. Њима није био довољан рат овде и страдање 94.000 људи. Они су направили своју одлуку и сматрају је историјском“, рекао је Додик.

Он је указао да је одлука о додељивању статуса кандидата Украјини и Молдавији нешто што је тешко потпуно разумети.
„Немам ниједан разлог да не кажем „то је ваша одлука, ви се носите с тим“. У Украјини још ништа није дефинисано, постоје различити погледи на то како ће се све завршити“, рекао је Додик, преноси РТРС.
Он је захвалио на подршци председнику Европског савета Шарлу Мишелу на организовању састанка лидера из БиХ „у светлу јачања шанси БиХ за добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ“.
„Ми смо се нешто договорили, али сада је то пропало и ничему не служи, нити значи ишта. То што се десило у Бриселу апсолутно је мртво слово на папиру јер и обећања која смо имали у том смислу нису ништа друго него мртво слово на папиру“, констатовао је Додик.
Он је захвалио Словенији, Мађарској, Хрватској, Аустрији, Пољској на жељи да помогну да БиХ добије статус кандидата.
Према његовим речима, након самита у Бриселу шеф делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ Јохан Сатлер „потрчао је да објасни да неко из Републике Српске, пре свега СНСД, то не жели“.
„Поручујем му да многи људи које срећем не мисле да је ЕУ нешто што желимо тако жестоко као раније. Не може да прича да ЕУ нема алтернативу, јер она још постоји“, поручио је Додик и додао да је његово опредељење да се БиХ креће ка ЕУ, али да не постоји поверење у Унију, посебно након овог последњег састанка, пренео је Танјуг.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
РЕГИОН
Немачко спречавање кандидатуре БиХ – казна за Додика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала