- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Рус доминира, а свет се чуди и каже: Прогнозе нису биле такве!

© AP Photo / Jon GambrellЈан Непомњашћи
Јан Непомњашћи - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите нас
У току је шаховски Турнир кандидата кроз који се тражи изазивач за светског шампиона Магнуса Карлсена, а упркос прогнозама тренутно водећи, и то убедљиво, је Рус Јан Непомњашћи. Иако је одиграна половина партија, црта се да ће турнир освојити или он или Американац Фабијано Каруана.
После седам рунди, од укупно 14, популарни Непо гази противнике редом и тренутно је на скору плус 4, док Каруана има бод мање.
Иако је Рус био у мечу за првака света у ком је поражен од Магнуса Карлсена, прогностичари су били сложни пре турнира да је од осморице учесника он четврти или можда чак пети фаворит.
Веће шансе давале су се Кинезу Дингу Лирену, Фабијану Каруани, Алирези Фиружи, па чак и Хикару Накамури.
Највећи разлог за то је веома лоше одигран меч против Карлсена од стране Непа, многи су прогнозирали да је питање како ће и да ли ће Рус наставити са шахом после свега тога, али Јан се вратио јачи него икада и гази најбоље шахисте света као од шале.
Поред споменуте двојице, само је Накамура на скору од нула поена, а петорица њих (Динг, Рапорт, Дуда, Раџабов и Фиружа) налазе се у минусу.
Никако се не може рећи, објкетивно гледано, да је изненђење што је Непо на првом месту после половине одиграних партија, али када се гледају прогнозе пре турнира, Јан Непомњашћи је изненадио читав шаховски свет!
Од осталих само Каруана може да му стане на црту, а Американац је већ играо мечеве за титулу шампиона света и то искуство се сада види на турниру који се одржава у Мадриду.
У првом судару Непа и Каруане на Турниру кандидата било је нерешено, а Јан је играо са белим фигурама, што значи да ће у следећем обрачуну бити обрнуто. Једино ту може да се промени оно што многима делује као готова ствар - а то је да ће Непо бити освајач и изазивач Магнусу Карлсену.

Непо: Не размишљам још о Карлсену

Позната је ситуација коју је сам шампион Магнус Карлсен направио: рекао је да ће бранити титулу само ако Турнир кандидата освоји Алиреза Фиружа. То се сигурно неће догодити јер је новопечени Француз на последњем месту на табели.
У случају да се Норвежанин повуче, у мечу за титулу шампиона света у шаху играли би двојица најбоље пласираних на Турниру кандидата, а све су шансе да би то били Непомњашћи и Каруана.
Занимљиво је да је Непо добио управо питање везано за то да ли ће Карлсен желети да игра против њега уколико освоји Турнир кандидата и да ли жели да се реваншира Карлсену за пораз у Дубаију.
Ево одговора...
„Размишљаћу о томе после турнира. То јако зависи од резултата. Заиста не мислим да је то нешто о чему треба да размишљам у овом моменту“, рекао је сјајни Рус.

Каруана: Јан или ја освајамо турнир

Чак је и Каруана, тренутно другопласирани, истакао да је ово трка удвоје, те да ће он или Непо бити освајачи овог великог, светског турнира до кога је, ако ништа друго, било јако тешко стићи.
„Пратим све Јанове партије. Не желим да спекулишем, али делује да је близу 100 одсто шансе да ће један од нас двојице освојити турнир. Тешко је да неко може да нас стигне, дешавале су се и луђе ствари у историји, али делује да је ово сада трка нас двојице“, констатовао је Каруана.
Посебно је за ову причу важна победа Непа над Мађарем Ричардом Рапортом који је могао да извуче реми да је само направио једноставно „понављање потеза“, али је на крају ризиковао и изгуби... и то са белим фигурама.
Све се то најмање допало управо Каруани, јер му је Рус додатно „побегао“ на табели.
„Позлило ми је, да будем искрен, а-ха-ха. То је једна од шокантнијих партија које сам видео последњих година. Изнервирао сам се“, рекао је кроз осмех добро расположени Каруана.
После свега реченог, констатујмо да је Непо на водећој позицији, да има добру шансу да освоји Турнир кандидата, а онда ће коначна одлука бити на Магнусу Карлсену.
Уколико би Непо био изазивач, а Карлсен не би желео да брани титулу, онда би се Непо за звање шампиона света борио против другопласираног на овом турниру. А то би по свему судећи могао да буде Каруана.
Ипак, остало је још седам рунди, има још много да се игра.
Јан Непомнијашћи - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2022
СПОРТ
Сјајни Рус квари планове елити, а посебно светском шампиону!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала