- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО разматра највеће ширење војних снага још од „Хладног рата“

© AP Photo / Olivier MatthysЗаставе земаља-чланица НАТО-а испред седишта Алијансе у Бриселу
Заставе земаља-чланица НАТО-а испред седишта Алијансе у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите нас
НАТО би на предстојећем самиту који ће бити одржан од 28. до 30. јуна у Мадриду могао да донесе одлуку о највећем размештању својих војних снага још од завршетка „Хладног рата“, пише шпански лист „Паис“.
Према писању листа, савезници у НАТО-у су спремни да се укључе у интезивну трку у наоружању, како би претворили источну Европу у утврђење с хиљадама војника и великом количином војне опреме.
Алијанса намерава да да до знања да је у стању борбене готовости и да је спремна да одговори на агресију против било које државе-чланице, наводи лист.
НАТО на самиту у Мадриду намерава да подстакне повећање војних буџета савезника. Извори листа наводе да поједине земље желе да уместо садашњег присуства на источном боку Алијансе, које је засновано на борбеним групама, уведу бригаде.
У овом тренутку формације НАТО-а имају око хиљаду до 1.600 војника, док би формирање бригада подразумевало најмање два пута већи број војника, а то подразумева и опремање тих формација новијим наоружањем.
Како пише лист, поједини савезници чак постављају питање о размештању дивизија под командом генерала, што подразумева присуство до 15.000 војника.
Током самита у Мадриду биће усвојена нова стратешка концепција НАТО-а. Према информацијама извора листа, тај документ ће окончати везе с Москвом. Русија ће бити означена као директна претња у том документу, а што се тиче Кине, европски савезници се залажу за то да се не појачава напетост у односима с Пекингом. Кина неће бити означена као претња, него као геостратешки и системски изазов.
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
РУСИЈА
Шеф шпанске дипломатије: Чланство Украјине у НАТО-у се не разматра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала