- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Премијер Белгије: Проблеми Немачке с гасом изазваће „домино ефекат“ у ЕУ

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГасовод "Газела" којим се руски гас испоручује у ЕУ
Гасовод Газела којим се руски гас испоручује у ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите нас
Премијер Белгије Александар де Кро изјавио је да је забринут због ситуације у вези с енергетским снабдевањем у Немачкој и упозорио на „домино ефекат“ који би могао да погоди целу Европску унију у случају да се наставе проблеми у испорукама гаса у Немачку.
„Ако се у Немачкој појаве проблеми, то ће имати огроман утицај на све друге европске земље. За сада је Немачка једина земља која је морала да призна да ће, вероватно, морати делимично да смањи обим своје економске делатности због недостатка гаса“, рекао је Де Кро за немачки телевизијски канал „Н-ТВ“.
У четвртак је вице-канцелар Немачке, министар за економију и заштиту климе Роберт Хабек, рекао новинарима да је немачка влада подигла с другог на трећи степен ниво спремности за реаговање на проблеме с испорукама гаса, што би требало да омогући да се спремишта гаса напуне за зиму, без обзира на смањење испорука из Русије.
Други степен реаговања значи да влада има право да препоручује компанијама да штеде гас, док се трећи степен уводи уколико тржиште више није у стању да обезбеди снабдевање гасом. У том случају расподелу гаса на себе преузима Федерална мрежна агенција која доноси одлуке о томе ко има приоритет за добијање гаса.
Мера Владе Немачке је одговор на смањење испорука руског гаса „Северним током“ за 40 одсто.
„Гаспром“ је 14. јуна саопштио да је био принуђен да смањи испоруке гаса „Северним током“ због неблаговременог враћања гасних турбина компаније „Сименс“ које су биле на ремонту у Канади. „Сименс“ тврди да је турбину за сада немогуће вратити у Немачку из Монтреала због санкција Канаде против Русије.
Лука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“ - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2022
РУСИЈА
Санкције коче ремонт турбина: „Гаспром“ смањио обим испорука кроз „Северни ток 1“, Берлин негодује
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала