https://sputnikportal.rs/20220626/recept-za-najstariji-slatkis-na-svetu-1139146791.html
Рецепт за најстарији слаткиш на свету
Рецепт за најстарији слаткиш на свету
Sputnik Србија
Ашуре или ашура, слаткиш који је познат и као Нојев дезерт, сматра се једном од најстаријих посластица на свету. Дезерт је богат житарицама, махунаркама, сувим... 26.06.2022, Sputnik Србија
2022-06-26T22:35+0200
2022-06-26T22:35+0200
2022-06-26T22:35+0200
друштво
друштво
стил живота
рецепти
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/06/1a/1139146471_0:135:1440:945_1920x0_80_0_0_11d1ac66442162e29c71c96ed464d9e7.jpg
У турској култури „ашуре" је симбол различитости и пријатељства. Када се прави овај десерт, прави се у великим количинама да би могао да се по традицији – подели са пријатељима и комшијама.Према легенди, када су залихе хране на Нојевој барци почеле да недостају, Ноје је одлучио да све преостале залихе хране стави у један лонац и скува их како би сви путници били нахрањени док барка не стигне до планине Арарат у источној Турској.Према другим изворима, током путовања пророка Мухамеда у Медину са својим следбеницима, видели су групу Јевреја који посте. Када их је пророк Мухамед замолио питао зашто посте, они су му одговорили – да би се сетили дана када их је Мојсије спасао од Египћана. Мухамед је сматрао да и Муслимани треба да раде исто јер се Мојсије сматра пророком и у исламској вери, пише РТС.Како да припремите ашура слаткишПостоји неколико верзија ашура дезерта, а ми вам у наставку препоручујемо један од начина да га направите.За осам порција овог слаткиша потребно је:Пошто је јечам остао потопљен током ноћи, ставите га да прокључа и додајте, ако треба, још мало воде. Кувајте око 50 минута на тихој ватри (док јечам не омекша). Додајте шећер, пасуљ, леблебије, ружину воду и некувани бели пиринач и поново пустите да проври. Ако је потребно, опет можете додати мало воде. Смањите ватру и кувајте још око 10 минута. Мешајте смесу полако док се не згусне. Пребаците смешу у велику чинију и проверите да ли је површина мешавине равна. Оставите да се охлади на собној температури.Када се охлади, по слаткишу поспите цимет, исецкане суве смокве, исецкане кајсије, пистаће и орахе.Поспите на крају преко ашуре и свеже семенке нара. Послужите охлађено или на собној температури.
https://sputnikportal.rs/20220127/stari-ruski-recept-za-najsocnije-palacinke-1133570667.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/06/1a/1139146471_0:0:1440:1080_1920x0_80_0_0_137fa7cef1125097280db140f60f99c3.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, стил живота, рецепти, магазин
друштво, стил живота, рецепти, магазин
Рецепт за најстарији слаткиш на свету
Ашуре или ашура, слаткиш који је познат и као Нојев дезерт, сматра се једном од најстаријих посластица на свету. Дезерт је богат житарицама, махунаркама, сувим воћем и орашастим плодовима.
У турској култури „ашуре" је симбол различитости и пријатељства. Када се прави овај десерт, прави се у великим количинама да би могао да се по традицији – подели са пријатељима и комшијама.
Према легенди, када су залихе хране на Нојевој барци почеле да недостају, Ноје је одлучио да све преостале залихе хране стави у један лонац и скува их како би сви путници били нахрањени док барка не стигне до планине Арарат у источној Турској.
Према другим изворима, током
путовања пророка Мухамеда у Медину са својим следбеницима, видели су групу Јевреја који посте. Када их је пророк Мухамед замолио питао зашто посте, они су му одговорили – да би се сетили дана када их је Мојсије спасао од Египћана. Мухамед је сматрао да и Муслимани треба да раде исто јер се Мојсије сматра пророком и у исламској вери,
пише РТС.
„Ашура значи 10 на арапском и односи се на 10. дан у месецу мухарему, првом месецу исламског календара. Десерт се припрема у кућама током те недеље и дели са пријатељима, симболизујући љубав и обиље“, рекла је Семре Торун, уредница у часописима Вог и GQ Turkey.
Како да припремите ашура слаткиш
Постоји неколико верзија ашура дезерта, а ми вам у наставку препоручујемо један од начина да га направите.
За осам порција овог слаткиша потребно је:
шоља и по леблебије из конзерве,
шоља и по конзервираног тамног пасуља (љубичасти, тамноплави),
три шоље ољуштеног јечма намоченог у доста вода (који се оставља да тако преноћи),
пола шоље некуваног белог пиринча који је такође одстојао у води,
шест пуних кашика сецканих сувих смокви,
шест сувих сецканих кајсија,
осам кашика насецканих ораха,
Пошто је јечам остао потопљен током ноћи, ставите га да прокључа и додајте, ако треба, још мало воде. Кувајте око 50 минута на тихој ватри (док јечам не омекша). Додајте шећер, пасуљ, леблебије, ружину воду и некувани бели пиринач и поново пустите да проври. Ако је потребно, опет можете додати мало воде. Смањите ватру и кувајте још око 10 минута. Мешајте смесу полако док се не згусне. Пребаците смешу у велику чинију и проверите да ли је површина мешавине равна. Оставите да се охлади на собној температури.
Када се охлади, по слаткишу поспите цимет, исецкане суве смокве, исецкане кајсије, пистаће и орахе.
Поспите на крају преко ашуре и свеже семенке нара. Послужите охлађено или на собној температури.