- Sputnik Србија, 1920
ДРУШТВО
Занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, Русије и остатка света

Рецепт за најстарији слаткиш на свету

CC0 / / Aшура
Aшура - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Ашуре или ашура, слаткиш који је познат и као Нојев дезерт, сматра се једном од најстаријих посластица на свету. Дезерт је богат житарицама, махунаркама, сувим воћем и орашастим плодовима.
У турској култури „ашуре" је симбол различитости и пријатељства. Када се прави овај десерт, прави се у великим количинама да би могао да се по традицији – подели са пријатељима и комшијама.
Према легенди, када су залихе хране на Нојевој барци почеле да недостају, Ноје је одлучио да све преостале залихе хране стави у један лонац и скува их како би сви путници били нахрањени док барка не стигне до планине Арарат у источној Турској.
Према другим изворима, током путовања пророка Мухамеда у Медину са својим следбеницима, видели су групу Јевреја који посте. Када их је пророк Мухамед замолио питао зашто посте, они су му одговорили – да би се сетили дана када их је Мојсије спасао од Египћана. Мухамед је сматрао да и Муслимани треба да раде исто јер се Мојсије сматра пророком и у исламској вери, пише РТС.

„Ашура значи 10 на арапском и односи се на 10. дан у месецу мухарему, првом месецу исламског календара. Десерт се припрема у кућама током те недеље и дели са пријатељима, симболизујући љубав и обиље“, рекла је Семре Торун, уредница у часописима Вог и GQ Turkey.

Како да припремите ашура слаткиш

Постоји неколико верзија ашура дезерта, а ми вам у наставку препоручујемо један од начина да га направите.
За осам порција овог слаткиша потребно је:
225 грама шећера,
шоља и по леблебије из конзерве,
шоља и по конзервираног тамног пасуља (љубичасти, тамноплави),
три шоље ољуштеног јечма намоченог у доста вода (који се оставља да тако преноћи),
пола шоље некуваног белог пиринча који је такође одстојао у води,
кашика ружине водице,
две кашичице цимета,
три кашике пистаћа,
три кашике пињола,
три кашике рибизле,
шест пуних кашика сецканих сувих смокви,
шест сувих сецканих кајсија,
осам кашика насецканих ораха,
осам кашика семена нара
Пошто је јечам остао потопљен током ноћи, ставите га да прокључа и додајте, ако треба, још мало воде. Кувајте око 50 минута на тихој ватри (док јечам не омекша). Додајте шећер, пасуљ, леблебије, ружину воду и некувани бели пиринач и поново пустите да проври. Ако је потребно, опет можете додати мало воде. Смањите ватру и кувајте још око 10 минута. Мешајте смесу полако док се не згусне. Пребаците смешу у велику чинију и проверите да ли је површина мешавине равна. Оставите да се охлади на собној температури.
Када се охлади, по слаткишу поспите цимет, исецкане суве смокве, исецкане кајсије, пистаће и орахе.
Поспите на крају преко ашуре и свеже семенке нара. Послужите охлађено или на собној температури.
Палачинке испечене за Масленицу - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
РУСИЈА
Стари руски рецепт за најсочније палачинке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала