- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Неосноване тврдње о дефолту Русије, средства су уплаћена у мају

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да су тврдње о томе да је у Русији дошло до неизмирења (дефолта) државног дуга – неосноване.

„Те тврдње о дефолту су у овом случају апсолутно незаконите, јер је још у мају извршена неопходна уплата у валути. А чињеница да је 'Еуроклир' задржао тај новац и није га пребацио до примаоца – то већ није наш проблем. Дакле, у овом нема никаквог разлога да се ова ситуација назове дефолтом“, поручио је Песков.

На питање да ли Русија предузима неке кораке како би вратила резерве које су замрзнуте у иностранству, између осталог и судским путем, Песков је казао да није упознат са тим, али да руска страна анализира ситуацију.

„Наш став је добро познат. Прво, оне су блокиране илегално, а било какви покушаји да се те резерве на неки начин искористе такође ће бити противзаконити и, у суштини, представљаће њихову директну крађу“, оценио је портпарол Кремља.

Раније је агенција Блумберг објавила да је у Русији дошло до неизмирења (дефолта) државног дуга – први пут од 1918. године. Повод за овакве медијске наводе је рок за исплату купона у вредности од 100 милиона долара који је истекао 27. јуна.
Међутим, Блумберг пише да је „дефолт углавном симболичан“ и да нема велик значај за Русију.
Грб на згради Савета Федерације Русије - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
РУСИЈА
„Појава без преседана“: Вест о дефолту Русије – вештачки колапс система
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала