- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како савладати страх од летења?

CC0 / / Кабина авиона
Кабина авиона - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Процењује се да чак 40% људи доживљава неки облик анксиозности у вези са летењем. Неки људи се плаше висине, другима тешко пада турбуленција, а постоје и они који осећају страх од летења јер су читали и слушали доста о авионским несрећама.
Ако се препознајете у овој причи, знајте да су ваше бриге веома уобичајене. То, међутим, не значи да су оне оправдане имајући у виду стварни ризик вожње овим превозним средством.

Упознајте се са правим чињеницама

Статистички гледано, летење авионом је најбезбеднији начин превоза. То значи да ако се не стресирате када улазите у аутомобил, логично би било да будете још мање нервозни док летите авионом. За већину људи, међутим, у пракси није тако. Из тог разлога не би било лоше да се упознате са неким релевантним чињеницама у вези авионског превоза:
1. Истраживачи Харварда су израчунали да су шансе да погинете у авионској несрећи 1 у 11 милиона. С друге стране, шанса да изгубите живот у саобраћајној несрећи је 1 у 5.000;
2. Сваки авион прати осам контролера лета, који воде рачуна да ваш пилот избегне невреме и друге летелице;
3. Мотори авиона су неке од најсофистициранијих машина икада направљених и шансе да један од њих закаже су минималне. Чак иако се сви покваре, постоји велика вероватноћа да ће авион безбедно слетети на писту;
4. Авиони су направљени да издрже турбуленцију, али и велике временске непогоде;

Размислите шта вас стварно плаши у вези летења

Људи су понекад више вођени емоцијама него разумом, због чега горе изнесене чињенице неће успети да смире многе људе који осећају анксиозност када се укрцају у авион.
За такве особе је важно да открију прави извор свог страха. Да ли је се они плаше висине, затвореног простора са пуно људи, или пак терористичког напада.
Када сазнате шта у вашем случају стоји иза страха од летења, биће вам лакше да се фокусирате на само једну ствар и покушате сами или уз помоћ пријатеља или професионалаца да се решите своје фобије.

Обратите пажњу на друге људе у авиону

На сваком лету се пронађе и бар једна породица са малом децом. Да ли мислите да би родитељи ушли у авион са својим мезимцима да мисле да постоји велики ризик од несреће? Наравно да не би.
Исто важи и за младе који иду на путовања, али и пословне људе који се вероватно и највише возе авионом. Шта онда рећи за стјуардесе, које не делују нимало нервозно иако њихов посао од њих тражи да готово сваки дан буду на висини од преко 10 километара?
Ако размислите о свему наведеном сваки следећи пут кад будете путовали авионом, много ћете лакше поднети ову активност и све ређе ћете осећати напетост током лета.

Прихватите своју анксиозност и преусмерите своју пажњу на друге ствари

Није неопходно да у потпуности искорените свој страх од летења, да бисте имали релативно пријатно путовање.
Многи људи са упознати са свим статистичким подацима у вези авионских несрећа и свесни су својих ирационалних фобија, али и поред тога им се дланови зноје сваки пут када авион у коме се налазе полети или осете нелагодност кад се летелица труцка због турбуленције.
Између ових тренутака, међутим, они се труде да не размишљају пуно о томе где се налазе, већ преусмеравају своју пажњу на друге ствари.
Они читају књигу, слушају музику, проверавају друштвене мреже и електронску пошту, пишу дневник, разговарају са особом до себе итд, пише портал ДДЛ.

Потражите професионалну помоћ

Ако ништа од овога не помаже и ви и даље имате напад панике при самој помисли да негде треба да идете авионом, наш савет је да се обратите професионалцима, који ће вам преписати терапију зависно од вашег конкретног случаја. Они ће вас саслушати, понудити своје виђење вашег проблема, као и методе за његово решавање.
Жена за воланом - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
ДРУШТВО
Како превазићи страх од вожње аутомобила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала